MARKOTIĆ: “Stariji od 45 trebaju se cijepiti protiv gripe”

Protiv gripe trebaju se cijepiti stariji od 45 godina, a obavezno stariji od 60, kazala je u Dnevniku HTV-a ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Također, cijepiti se trebaju “svi imunokompromitirani i zdravstveni djelatnici”, a bilo bi dobro da se cijepi i “što šira populacija”, kazala je Markotić, jer su istodobne infekcije s dva virusa mnogo teže, pa “moramo izbjeći” istodobno obolijevanje od gripe i Covida 19.

Markotić je kazala kako u posljednjih nekoliko dana nešto opada broj zaraženih, ali to “nije razlog za opuštanje”. Pacijenti u bolnicu dolaze s upalom pluća ili u teškom stanju, nekima treba respirator, a neki boluju od zatajenja bubrega ili pluća. Ima, kaže Markotić, i mlađih ljudi, od četrdeset do pedeset godina, ali i starijih. Trenutno je u bolnicama oko tristo bolesnika, od kojih je 24 na respiratoru.

Markotić je objasnila današnju preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da izolaciju oboljelih s lakšim simptomima skrati s 14 na deset dana. “Kod takvih bolesnika, nakon deset dana virus je još u nosu ali ne može izazvati bolest niti zaraziti drugoga”, objasnila je Markotić, dodajući da je kod pacijenata s teškim oblikom bolesti virus u nosu zarazan četrnaest dana.

Komentiraj