MARKOTIĆ: “Stariji građani pred bankom stoje na 30-ak cm razmaka, ne smijemo se opuštat”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorila na pitanje može li i kod nas doći do scenarija iz Wuhana, gdje su nakon mjesec dana ‘pauze’, zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom.

“Trebamo biti zabrinuti za svakog tko je bolestan, bez obzira gdje to bilo. Može li tu biti takvih situacija? Može. Virus nam odgovora, kada se opustimo, pošalje upozorenje da je tu. Jedno od takvih upozorenja je Brač, ulazak iz Švedske, ulazak iz Njemačke.

Dosta toga je omogućeno u našim životima, ali moramo ostati odgovorni. Ne smijemo smanjivati distancu. Vidim danas ispred jedne banke sugrađane od 70 plus godina kako stoje na 30-ak centimetara jedni od drugih.

To nije razmak od metar ili dva, ne smijemo se u tom kontekstu opuštati bez obzira što nekoliko dana nema novooboljelih u Zagrebu, to ne znači da ih ne može biti. Sve možemo, ali poštivajući osnovne mjere koje su nam pomogle da imamo situaciju koju imamo i da nas čak i NY Times hvali. Moramo imati razmak, distancu, higijenu i ostalo”, poručila je Markotić.

Komentiraj