Markotić: “Po svim međunarodnim parametrima Plenković nije za samoizolaciju”

Premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića branila je i šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alenka Markotić koja je naglasila kako po svim međunarodnim parametrima Plenković nije osoba koja treba ići u samoizolaciju.

Markotić se osvrnula na priopćenje HZJZ-a koji je objavio kriterije za odlazak u samoizolaciju. Prema njima potrebno je da osoba ima duži kontakt od 15 minuta za oboljelom osobom, bliži tjelesni kontakt kao što je grljenje, ljubljenje i slično, te manji razmak od dva metra u zatvorenom prostoru.

“Mi smo stalnom kontaktu s bolesnicima i poštujemo stroge kriterije. Epidemiolozi su uvijek odredili koji liječnici nakon sumnjive situacije i bliskog kontakta moraju u samoizolaciju, a koji ne. To je vrlo jednostavno za sve koji žele shvatiti što se medicinski govori”, objasnila je Markotić u razgovoru za Novu TV.

Na pitanje bi li se ona pozdravila šakom o šaku poput Plenkovića i Đokovića ili ostaje pri pozdravu laktom, rekla je kako su oba pozdrava prihvatljiva ako je riječ o kratkom kontatku, ali bi bilo bolje bez toga te da bi bilo najbolje nakloniti se poput Japanaca.

“Ispred vas bi zaista morao biti jako bolestan čovjek da se teoretski možete razboljeti nakon tako kratkog kontakta”, poručila je.

 

Komentiraj