Markotić: “Ozbiljnije je nego ljetos, ima i mlađih s ozbiljnom bolešću”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić upozorila je danas kako je sve više mlađih s teških oblicima Covid 19 bolesti.

“Ima dosta težih bolesnika, situacija je ozbiljnija nego ljetos. Bolnica je popunjena. Ima i mlađih bolesnika s ozbiljnom bolešću. Pokušavamo otpustiti sve one koji su u poboljšanju tako da još jednom želim upozoriti sve koji misle da je to neozbiljna bolest. Puno je ozbiljnija i zahtjevnija, osobito osobe s rizičnim faktorima se moraju čuvati, ali i svi ostali. I među onima koji nemaju neke značajnije bolesti ima teže bolesnih od koronavirusa”, upozorila je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Potvrdila je kako je preko vikenda u infektivnoj klinici nestalo lijeka Remdesivira, kojim se liječe Covid bolesnici, te kazala da postoji dogovor sa Slovenijom o posudbi određenog broja doza tog lijeka. “U tijeku je procedura koja treba omogućiti administrativnu nabavku tog lijeka i bit će riješena za nekoliko dana. Slovenija je trebala dobiti to prije pa je dogovor bio da ga posudimo dok nama ne stignu prve vrijednosti. Bilo je nešto rezervnih bočica koje smo povlačili jedni od drugih među institucijama tamo gdje je trebalo”, rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je kako je “trenutna 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj je 389,9 novooboljelih na 100.000 ljudi”. Capak je ocijenio kako je Hrvatska “na sredini ljestvice europskih zemalja po tom pitanju”. “Češka ima preko 1000/100.000 stanovnika u 14 dana”, rekao je.

Spomenuo je kako nema posebnih žarišta, ali kako postoje mikrožarišta.

“Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, ali imamo mikrožarišta. U svakoj županiji ima poneka obiteljska proslava s većim brojem ljudi na kojoj ima veći broj zaraženih, ali nikakvih posebnih žarišta. Zbog velikog broja novooboljelih virus se zrakasto širi, a posljedica toga je i to što nam je četverodnevni R0 1,99. Samo u jednom trenutku od početka epidemije bio je veći od te vrijednosti. Ovo je sad druga najveća brojka R0 od početka epidemije pa do danas”, rekao je zaključno Capak.

Komentiraj