Markotić opisala zbog čega je pretilost toliko rizičan faktor

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u srijedu je na konferenciji za novinare apelirala na sve osobe koje spadaju u rizične skupine da se jave liječnicima čim osjete i najmanje simptome.

Detaljno je opisala tko su rizične skupine i zašto je pretilost važan rizični faktor.

“Jedan dio ljudi dolazi kad je bolest već dosta razvijena, što nije toliko problematično za one koji nemaju rizične faktore. Bolesnici koji se jave između 7. i 10. dana bolesti pa je važno da upozorimo koji su rizični faktori.

Sa starijom dobi raste i rizik. Osobe s karcinomom, kroničnim bubrežnim bolestima, srčanim zatajenjem i drugim srčanim bolestima… Važno je upozoriti i ljude koji imaju bolesti koji utječu na imunološki sustav. Tu su i kemoterapija, trudnoća, pušenje, kronične bolesti pluća, kronični bronhitis, a često viđamo među težim bolesnicima prekomjernu tjelesnu težinu.

To je u cijelom svijetu, a i kod nas doista jedan od važnih rizičnih faktora, posebno ako je indeks tjelesne mase preko 30 pa raste opasnost od teškog oblika bolesti. Od 30 do 50 posto rizika je kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

Kod takvih je na neki način cijeli niz drugih elemenata poremećen: imaju veću sklonost za zgrušavanje krvi, sve je više bolesnika s trombozom, plućnom embolijom i sl. Dodatno zbog prekomjerne težine postoji na razini imunološkog sustava jedna tiha razina pojave kronične upale koje također nepovoljno djeluju na razvoj bolesti. Dijelom je poznato, kao i kod gripe, da jedan dio imunološkog odgovora T-limfocita koji su jako važni, nisu u stanju adekvatno odgovoriti kao što je to kod osoba koje nemaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Tu je još i dijabetes i hipertenzija pa upozoravamo sve koji imaju rizične faktore, da nakon što im se dokaže covid-19, budu u vezi sa svojim liječnicima i ako dođe do pogoršanja da se čim prije jave liječniku ili u institucije koje liječe covid-bolesnike”, kazala je Markotić.

Komentiraj