Markotić odgovorila hoće li i Hrvatska tragati za nultim pacijentom

Nakon što su mediji jučer objavili da se nulti pacijent u Francuskoj zarazio još u prosincu, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorila na pitanje kolika je vjerojatnost da takvih slučajeva ima i u Hrvatskoj te hoće li se i kod nas tragati za nultim pacijentom.

Markotić kaže kako se zbog zakonskih obveza i istraživačkih mogućnosti u Hrvatskoj čuva velik broj uzoraka prijašnjih bolesnika, a objasnila je i kako izgleda procedura.

“Vi iz banke seruma uzmete onda uzorke. Ti testovi nisu još uvijek dovoljno dobri. Međutim, ako se nađu negdje ta antitijela, onda ćemo sigurno dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran. To bi možda moglo biti najvažnije za Italiju, i ove zemlje gdje se čini da je odjednom buknulo. Moguće da je bilo nešto mjesec dana prije. Mi smo imali dosta mirnu situaciju, testirali smo 25 dana prije prvog slučaja. Vjerujem da kod nas može biti mali broj prije pozitivnih jer da ih je bilo više imali bimo i mi drugačiju epidemiološku situaciiju”, rekla je Markotić.

Komentiraj