Markotić objasnila koje simptome kod djece roditelji moraju prijaviti liječniku

Nacionalni stožer je održao konferenciju na temu aktualnog stanja oko koronavirusa, a članovi Stožera pojasnili su situaciju oko preminulog dječaka u Zagrebu.

O dječaku koji je umro od komplikacija nakon zaraze koronavirusom, ministar zdravstva, Vili Beroš rekao je da je prebačen iz Klaićeve u Zaraznu kako bi mu se omogućilo što bolje liječenje. Rekao je da stanje dječaka u početku nije ukazivalo na koronu, no da je, kada je to utvrđeno, prebačen u Zaraznu.

“U klinici su već liječeni takvi bolesnici pa postoje veća iskustva u liječenju takvih bolesnika s tim upalnim sindromom pa je bilo logično da se dijete premjesti u Kliniku”, kazala je Markotić.

“Ovaj sindrom je opisan kod asimptomatske djece kojima je inicijalna bolest bila simptomatska: visoka temperatura, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, glavobolja… Tada roditelji moraju neodgodivo odvesti dijete liječniku. Neće netko čista zdravlja u roku od nekoliko sati ući u takvo zatajenje”, objasnio je Beroš.

“Ako roditelji znaju da je dijete bilo u sredini gdje je bilo covid-pozitivnih, mora se misliti na tu situaciju. Ne treba raditi paniku od svake povišene temperature, ali roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta i u slučaju opisanih simptoma treba otići kod infektologa i pedijatra”, dodala je Markotić.

Božinović: “Ovo nije trenutak kada možemo ići s većim popuštanjima”

Komentiraj