Markotić objasnila kako je došlo do netočnog informiranja o smrti 46-godišnjaka

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić objasnila je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kako je došlo do netočnog informiranja o smrti 46-godišnjaka.

Podsjetimo, Markotić je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekla kako je umrlo mlađi muškarac koji nije bio bolestan, da bi kasnije iz zagorskog Stožera stiglo priopćenje kako je preminuli pacijent imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

“U trenutku prije pressice dvaput su me kolege s intenzivne uputile da nije bilo kroničnih oboljenja, pacijent je došao u besvjesnom i teškom stanju i na respiratoru”, rekla je Markotić, dodavši da je bolnica u Zaboku navela dijagnoze u njegov kartonu.

“Pacijent je imao brojne dijagnoze. Jedna od dijagnoza se dovodi kao rizični element bolesti covid-19, ostale dijagnoze i stanja mogu eventualno utjecati na to da bismo mogli očekivati razvoj težeg oblika kliničke slike, međutim nisu utjecali. Njegovo liječenje je bilo adekvatno i liječenje u intenzivnoj je bilo po svim pravilima. Te informacije koje su nedostajale nisu mogle utjecati na liječenje u intenzivnoj skrbi”, objasnila je Markotić.

Istaknula je da od obitelji nije tražila informaciju o dijagnozama. “Sve je bitno, ali jedno samo molim – kad je situacija s umrlim, morate uzeti u obzir da se radi o teškoj situaciji, da je to ožalošćena obitelj, da je to opći stres, da to nije samo jedan od brojeva na respiratoru, nego je to čovjek koji je umro i obitelji je teško”, kazala je Markotić.

Upitana je li nedostavljanje kompletne medicinske dokumentacije ozbiljan propust zabočke bolnice, Markotić je rekla da su u ovoj situaciji zdravstveni sustavi pod velikim pritiskom.

“Izmjena dokumentacije je bila između našeg i njihovog intenzivnog dijela. Kolege iz Zaboka su vrlo korektno sve akutne dijagnoze naveli, ono što sam rekla, u samom liječenju da smo imali ili da nismo imali te informacije, mi bismo na isti način liječili tog bolesnika, jedino bismo znali mi da možda ishod neće biti povoljan. To je jedini razlog, ali na samo njegovo liječenje nedostatak ovih informacija se nije mogao odraziti, prema mome mišljenju”, rekla je Markotić.

Komentiraj