MARKOTIĆ ‘Nemamo cjepiva za SARS ni MERS, a ni za novi koronavirus’

Prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” za Jutarnji list je komentirala epidemiju koronavirusa.

Markotić je izjavila kako se ne može sa sigurnošću reći da se epidemija bliži vrhuncu te kako je situacija u Kini još uvijek teška.

 “S kineske strane nije bilo dobro što su, vjerojatno, kasno reagirali. Za ostatak svijeta, ali i Kine poslije je bilo dobro što su kineske vlasti zatvorile Wuhan i još neke gradove te ih pretvorili u velike karantene. To je pružilo šansu ostatku svijeta da se bolje pripremi i uvede mjere koje ipak omogućavaju praćenje i identifikaciju svih onih potencijalno zaraženih koji ulaze u Europu, Ameriku, Australiju. Tako je usporeno širenje bolesti”, kazala je, potvrdivši kako se, prema dosadašnjim informacijama, virus pojavio i proširio “aerosolom koji se na tržnici u Wuhanu stvorio pripremom mesa”.

“Ako se procijeni da će se virus zadržati u populaciji, moguće je aktivirati mehanizme koji omogućavaju ubrzani razvoj cjepiva. No, pitanje je bi li jedna godina bila dovoljna. To nije kao kod gripe H1N1 kad se moglo modificirati postojeće cjepivo za gripu. Nemamo cjepiva za SARS i MERS pa ni za novi koronavirus. Treba puno bazičnih istraživanja da se vidi koji će se segmenti virusa koristiti u razvoju cjepiva. Nakon toga slijedi studija na životinjama. Iza toga idu tri faze kliničkih istraživanja, to redovno traje pet do 10 godina i potrebne su stotine milijuna dolara. Nakon epidemije ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine krenulo se u ubrzani razvoj cjepiva. Pa ipak, to je cjepivo tek nedavno licencirano”, zaključila je Markotić.

Komentiraj