Markotić: “Nemam razloga sumnjati u ruska i kineska cjepiva”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, rekla je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako nema razloga sumnjati u rusko i kinesko cjepivo jer se radi o zemljama koje imaju visoki stupanj tehnologije i znanja, ali da je potrebno dostaviti i pregledati dokumentaciju.

Vezano za probleme s isporukom cjepiva Markotić je rekla kako svi znamo da ništa nije idealno te da se mogu pojaviti određeni problemi, ali da je onda važno pošteno reći je li riječ o problemima u proizvodnji ili su tvrtke odlučile zbog profita preusmjeriti doze cjepiva.

“Dok većina populacije svijeta ne bude cijepljena, niti oni koji u prvoj fazi budu cijepljeni neće moći biti toliko sigurno kao kad jedan visoki postotak ljudi bude cijepljen”, rekla je Markotić.

O mogućem okretanju ruskom cjepivu

Markotić ističe kako ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u smislu toga otkud dolazi cjepivo, već je bitno jesu li određene tvrtke uputile dokumentaciju, zadovoljavaju li sve ono što je potrebno za registraciju cjepiva u Europskoj uniji.

“Nemam razloga sumnjati, ali ne mogu paušalno davati ocjene, odgovorila je na pitanje je li rusko, odnosno kinesko cjepivo dobro. Dodala je da te zemlje imaju visoki stupanj tehnologije i znanja te da nema razloga sumnjati u ta cjepiva, ali je potrebno dostaviti dokumentaciju i pregledati je”, poručila je Markotić.

Komentiraj