MARKOTIĆ ‘Ne smijemo se opuštati, trebali bismo se nastaviti držati mjera’

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić za HRT je komentirala subotnji pad broja zaraženih te porast broja izliječenih.

“To je dobra vijest, ali ne za opuštanje. Jedno vrijeme je bio prodor u zdravstveni sustav, a sada je u domove za starije. No dobro je da se Hrvatska dugo uspijevala oduprijeti tome. U drugim državama se taj prodor dogodio puno prije”, smatra Markotić, dodavši da se u SAD-u dogodio najgori mogući scenariji.

“Bojim se da je SAD zakasnio s određenim mjerama. Italija je u teškom stanju”, naglasila je.

Markotić smatra da “sada ne smijemo popustiti”.

“Najbitnije je da se u Hrvatskoj smanji širenje u domovima. Od Splita prema Dubrovniku situacija nije stabilna, ali vjerujem da će se to zajedničkim snagama epidemioloških službi, infektologa i građana uspjeti svladati. Zemlje koje su na vrijeme uvele mjere koje smo i mi uveli, gdje je stanovništvo bilo visoko disciplinirano, sada ne smiju popustiti”, poručila je, pojasnivši da je pitanje “hoćemo li na vrijeme završiti ovu školsku godinu ili ćemo ići na popravni”.

Izjavila je i da ćemo tek vidjeti hoćemo li imati porast broja oboljelih zbog ublažavanja mjera uoči Usksa.

“Imali smo mi i potres, to su kratkotrajna događanja i nadam se da neće biti povećanja broja oboljelih. Sada je više ljudi vani, ali važno je držati distancu”, kazala je Markotić.

“Ne bismo se smjeli još jedno vrijeme opuštati i trebali bismo se nastaviti držati mjera”, zaključila je.

 

Komentiraj