MARKOTIĆ ‘Možemo se nadati pobjedi, građani su položili ispit zrelosti’

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić za HRT je komentirala borbu s koronavirusom, kazavši kako su epidemiolozi danas spremniji nego prije pet mjeseci.

“Danas već, zahvaljujući znanosti, povezanosti, tehnologiji znamo puno toga i  u drugoj fazi moći ćemo se spremnije boriti protiv virusa”, izjavila je Markotić dodavši da je Hrvatska ugrožena dok god se sve zemlje ne oslobode virusa.

“PSR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i neće smjeti biti stariji od 24 sata, pa je to osiguranje da 1-2 dana osoba bi mogla biti negativna. Nema 100%-tnog testa, pa i tu treba oprez ako idete iz područja gdje ima zaraze. Nemojte ići kući ako znate da ste bili u blizini zaraženog”, naglasila je Markotić.

“Možemo se nadati pobjedi. Hrvatska se pokazala iznimno uspješnom, imamo puno toga, imamo brojne testove koji nam omogućavaju da dijagnosticiramo ne samo ljude koji su akutno bolesni, nego i one koji su bili u kontaktu s virusom. Već pet kandidata cjepiva je u kliničkoj fazi ispitivanja, 71 kandidat cjepiva se pokušava realizirati. Postoje i lijekovi u ispitivanju, jedan od njih je dobio odobrenje od američke agencije za kontorlu lijekova, a isto se pokušava od strane Europske agencije za kontrolu lijekova”, dodala je ravnateljica, istaknuvši da su građani “položili ispit zrelosti, te da se struka  potrudila maksimalno”.

“Svaki dogovoran političar uvijek će uzeti u obzir glas struke. Mjere, znanje i zajedništvo su formula za pobjedu ovog virusa kako bismo nastavili živjeti normalno i dobro”, zaključila je Markotić.

Komentiraj