Markotić: “Klasičnog lockdowna vjerojatno neće biti”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u nedjelju je za Dnevnik HRT-a komentirala aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i poručila da klasičnog lockdowna vjerojatno – neće biti.

Markotić je rekla da je na danas održanom sastanku Kriznog stožera bilo puno tema, u prvom redu funkcioniranje bolničkog sustava, praćenje broja novozaraženih, smještanje pacijenata… Naglasila je da se razgovara i o mjerama, prati se što drugi rade. “Klasičnog lockdowna koji smo imali u prvoj fazi vjerojatno neće biti, niti je zasad uveden do kraja igdje takav u Europi”, kazala je.

“Europa je postala žarište broj jedan, a ohrabruje da na neki način brojke ne rastu jako, čak danas imamo i nešto malo pada. No, prerano je donositi zaključke o prelamanju krivulje”, istaknula je. Markotić je naglasila da će, i ako se počne zaustavljati broj inficiranih u ovoj fazi, reperkusija na bolnički sustav definitivno biti iduća tri do četiri tjedna.

Ravnateljica ‘Zarazne’ ponavlja da je jako bitno ne skupljati se u zatvorenim prostorima u većem broju i kontinuirano prozračivati te prostore da bi aerosol izašao.

Komentirala je slučaj Slovačke, koja je u jednom danu na koronavirus testirala gotovo pola stanovništva. Markotić kaže da misli da se Hrvatska od samog početka jako dobro postavlja prema testiranju, i da su usmjereni na ljude koji su bolesni. “Slovaci su svjesni da taj test nosi 30 do 50 posto lažno negativnih. Hrvatskoj je bitno da čim prije detektiramo pozitivne slučajeve, da se oni čim prije hospitaliziraju ili da se informacije jave epidemiolozima. Dakle, naš princip će biti – i za to su ti brzi antigenski testovi dobri – da će oni koji imaju simptome biti testirani tim testovima. Ako su pozitivni, rezultat će biti vrlo brzo. Ako su negativni, to ne možemo uzeti kao zlatni standard, zlatni standard je i dalje PCR, i taj će uzorak biti dodatno testiran na PCR”, objasnila je.

Na pitanje koliko još dana može izdržati naš znanstveni sustav odgovara – to je nezahvalno predviđati. “Sigurna sam da ćemo izdržati, da smo navikli na izvanredne situacije. Sjetite se i Domovinskog rata, kako je trebalo zbrinjavati i ranjenike i sve. Mi imamo snage i spremnosti u okviru zdravstvenog sustava učiniti sve da zbrinemo bolesnike. Da će biti teško, bit će teško, ali vjerujem da ćemo to uspjeti”, zaključila je Alemka Markotić.

Komentiraj