MARKOTIĆ: “Isključivo temperatura nije razlog za sumnju na koronavirus kod starijih osoba”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorila na pitanje zašto kod štićenika Doma za starije u Splitu zbog temperature nije posumnjao na zarazu koronavirusom.

Markotić je rekla da se bavi liječenjem urinarnih infekcija klinički te stoga zna kako je starija populacija posebno sklona temperaturi, no da se ona također i ne mora javiti.

“Možete imati osobu sa sepsom ili upalom pluća u starijoj životnoj dobi, a da nema temperaturu. To je nešto što mi zovemo imunologija energije. Da biste dobili temperaturu, mora se izlučiti nekoliko imunoloških komponenti. Imunološki sustav starijih osoba u značajnom postotku jednostavno nema mogućnost pokrenuti te mehanizme za povišenje temperature.

Uopće ne mora postojati temperatura kod starijih bolesnika. Doista je uobičajeno da imaju povremeno temperature. Naravno, to ne znači da ih ne treba pratiti. Tijekom dana mogu je imati ili nemati. Isključivo temperatura ne može biti jedini razlog da se sumnja da ima koronavirus u toj populaciji. Nitko od njih nije imao teške respiratorne simptome. Svugdje u svijetu su domovi za starije među najrizičnijim mjestima za širenje koronavirusa”, objasnila je Markotić.

Na to se nadovezao i ministar Vili Beroš. “Te temperature bile su druge geneze, liječnica je učinila preglede i ispostavilo se da se radi o urinarnoj infekciji, antibiotik nije dan na pamet. Nisu predominirale respiratorne tegobe i zato nisu svi testirani”, zaključila je.

Komentiraj