MARKOTIĆ: “I mlađi mogu oboljeti, jedan pacijent ima 16 godina”

 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u srijedu je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorila na pitanje jesu li se simptomi kod novooboljelih od koronavirusa promijenili te zašto ovu bolest trebamo shvaćati vrlo ozbiljno.

“Simptomatologija uključuje i većinu simptoma koji su klasični za koronavirus, a ovisi o kojem se godišnjem dobu radi i starosti pacijenata. Da bi usporedba bila precizna, morali bismo provesti analizu bolesnika hospitaliziranih u prvom dijelu epidemije i sada. Kolege su dobile zadatak da uzmu podatke i čim prije analiziraju što bi uključivalo statistiku. Ljeto je vrijeme kada možemo imati izraženije enteroviroze, više ću znati kada završimo analizu.

Opći je dojam da su blaže kliničke slike, u šestom mjesecu je bila niža dob oboljelih, 35-36 godina. Sada je prosječna dob zaraženih 47-48 godina. I mlađi mogu oboljeti, pet ili šest ima teže simptome. Jedan pacijent ima 16 godina. Oni bi mogli biti kandidati za respirator. Kod tri osobe koje su mlađe je i pretilost jedan od faktora”, objasnila je Markotić.

LIJEČNICI UPOZORAVAJU: “I mladi su ugroženi, trebaju štititi i sebe i starije”

Komentiraj