Markotić i Capak govorili o serološkim testiranjima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u ponedjeljak su, na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirali su serološke testove.

“Ta su nam istraživanja interesantna da vidimo koliko je populacija prokužena virusom. Vrlo nam je interesantno da vidimo koliko ima asimptomatskih slučajeva. Čim ćemo imati rezultate seroloških testiranja, prezentirat ćemo ih javnosti”, kazao je Capak.

“Već smo puno puta govorili o serološkim testovima. Serološki testovi ne mogu pokazati skroz akutnu infekciju barem prvih četiri – pet dana. Ono što se sad s ovim testovima koje radimo ne može se znati je li to bilo prije 7,8 dana ili prije dva mjeseca, ali važno je znati jesu li ti ljudi preboljeli virus. Koliki će postotak biti, to ovisi o populaciji koju ćete testirati. Nekad se takvi postotci za različite zarazne bolesti kreću ispod 1 posto, kod nekih su 10 posto”, nadovezala se Markotić.

Komentiraj