Marko Škugor: ‘S dalmatinskom pjesmom sam svoj na svome’

U povodu desete obljetnice pjevačke karijere, Marko Škugor vraća se u Lisinski 28. ožujka koncertom „Prvih 10“. Dao je kratak intervju Nacionalu.

NACIONAL: Koncertom u Lisinskom proslavit ćete deset godina karijere, kako ste koncipirali koncert?

Ovih prvih deset godina prošlo mi je jako brzo, a opet toliko se lijepih pjesama dogodilo, veličanstvenih koncerata, prijateljstava. Ovaj koncert bit će presjek tog desetogodišnjeg rada uz najljepše mediteranske melodije i pjesme koje ćemo, nadam se, svi uglas pjevati.

NACIONAL: Ono što vas je kroz cijelu karijeru pratilo jest dalmatinska pjesma, najprije kroz klapu, a onda i u samostalnoj karijeri. Zašto je volite, kako se osjećate pjevajući takvu vrstu glazbe?

Tu sam svoj na svom. Melodije uz mandolinu i gitaru su mi u krvi i ne vidim način da radim pjesme u nekim drugim aranžmanima. Čak i strane pjesme koje uvrstimo u repertoar prilagodimo tom mediteranskom ugođaju.

NACIONAL: Što mislite, zašto je publika u vama prepoznala pravu emociju, zašto ste uspostavili tako dobar kontakt s njima, što je bilo potrebno?

Vjerojatno je to emocija u izvođenju pjesama, davanje sve od sebe na koncertima i iskrena radost pjevanja i stvaranja pjesama. Osim toga, puno stvari se mora posložiti da vam ljubav i hobi postanu posao, a upornost i svakodnevni rad su ključni.

NACIONAL: Koliko je važno pjevati takvu glazbu, njegovati tradiciju još od festivala koji su i danas vaš omiljeni način predstavljanja pjesme?

Najbitnije je pjevati ono što osjećaš i ono što ti je u srcu. Zapravo, već godinama nisam bio na festivalima, a možda se ove godine vratim na Splitski festival nakon što sam 2017. godine osvojio Grand Prix.

NACIONAL: Kad pogledate iz sebe, što biste istaknuli u ovih deset godina?

Teško je nešto izdvojiti od toliko predivnih stvari u ovih deset godina, ali ako moram birati jednu, to bi svakako bila suradnja s jednim i jedinim Oliverom i pjesma “Samo s tobom sam upoznao ljubav”.

NACIONAL: Osim što ste glazbenik, diplomirali ste na ekonomskom fakultetu, što vam itekako može pomoći u poslu kojim se bavite. Koncert organizirate sami, putem tvrtke Zvuci Mediterana, zašto?

Velike koncerte organiziramo sami jer tako možemo publici najviše dati. Puno pažnje poklanjamo zvuku na koncertima, imamo najbolje ton majstore i želimo ljudima omogućiti najbolji doživljaj na koncertima uživo.

NACIONAL: Koji su vam planovi, što nakon ovog koncerta?

Velika turneja nastavlja se kroz cijelu godinu i kod nas i u susjednoj Sloveniji gdje imamo veliki koncert u Ljubljani u Križankama 2. lipnja. Osim koncerata čeka nas i snimanje spotova za prekrasne pjesme koje će svjetlo dana ugledati ove godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]