Marko Milić: “Marić imao emotivno izlaganje. Je li mu premijer zamjerio? Ha gledajte”

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u srijedu je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao ostavku ministra financija Zdravka Marića.

“Točno je da odlazi, on je o tome obavijestio premijera Plenkovića prije nekoliko tjedana. Danas je obavijestio i kolege u vladi. Imao je i pred kolegama u vladi emotivan istup, rekao je da je ovo teška odluka. Što se tiče razloga i okolnosti odlaska, on će sutra biti dostupan medijima. Vlada je živo, dinamično tijelo, mora nastaviti raditi kao i do sad. Premijer nije oklijevao, brzo je našao zamjenu. To će biti Marko Primorac, čija je ekspertiza baš u dijelu javnih financija. On je poruka stabilnosti i kontinuiteta. Proces ćemo dovršiti do kraja ovog zasjedanja sabora”, rekao je.

Na pitanje je li rekao Plenkoviću razloge za odlazak, Milić je odgovorio: “Gledajte, moja bi poruka svima bila da spustimo loptu. Nemojmo stvarati paniku i generirati kaos. Stvaranje kaosa je nešto što mi nikada nismo radili, to je moja poruka dežurnim katastrofičarima”.

Dodao je da je Marić obavijestio premijera, a danas i ministre. “On je na neki način posao obavio do kraja. Nije premijeru rekao kamo ide, nije rekao ni kolegama. Nisam stigao da je predestiniran da negdje ide. On će više o tome reći sutra kad će biti pred medijima. Zahvalni smo na doprinosu, Zdravko je naš kolega i prijatelj, vlada ide dalje. Neće biti kataklizmička jesen”, rekao je.

Osvrnuo se na oporbu i na traženje izbora. “Oni se moraju moliti bogu da ne idemo na izbore, u kakvom su stanju oni. Ali mi nismo kao oni, mi se tako ne ponašamo”, rekao je Milić i ponovio da se ne stvara histerija i kaos.

Govorio je o kandidatu za novog ministra Ivanu Primorcu. “On ima impresivan CV za svoje godine. Generacijski se uklapa u vladu kakvu gradi premijer Plenković”, kazao je. Kaže da je Ćorić bio jako dobar ministar i da je postizao ciljeve te da je i on otišao na svoju inicijativu.

Na pitanje voditeljice Ive Puljić Šego je li Plenković zamjerio Mariću, odgovorio je: “Pa gledajte… Oni su razgovarali. Ha gledajte, ministar Marić je na svoju inicijativu najavio odlazak”.

I dalje nije želio odgovoriti na pitanje može li se reći da nije bilo zamjeranje. “On je donio svoju odluku i mi je poštujemo”, poručio je.

Komentirajući odluku Arbitražnog suda Milić je rekao: “Nismo mi to pustili, premijer je htio obavijestiti stranačke kolege i koalicijske partnere. Arbitražni postupak je odbio veći dio zahtjeva MOL-a, ali mogu potvrditi da je je odštetni zahtjev na kraju 184 milijuna dolara”, rekao je i dodao da je iznos koji će Hrvatska trebati platiti nešto viša od 200 milijuna dolara.

Poručio je da Karamarko nije otišao iz Vlade zbog MOL-a i arbitraže, već zbog neuspješnog preslagivanja vlade.

“Para ima i bit će kad se gleda sve, kakvu smo financijsku polugu osigurali za iduće desetljeće kad se gledaju EU sredstva, sredstva za oporavak… Radimo sve da zaštitimo standard građana”, poručio je glasnogovornik Vlade, pa komentirao vladino zamrzavanje goriva i najave malih distributera da će zatvoriti postaje.

“Puno smo napravili, ali vlada nije jedini akter na tržištu. Neke mjere zahtijevaju i solidarnost i nekih drugih aktera. Što se tiče malih distributera, pratimo situacija, u kontaktu smo s ministarstvom. Oni ne najavljuju zatvaranje zbog krajnjeg egistencijalnog razloga, ovo je metoda pritiska. Ja mislim da ona nije potrebna. Ovo je privremena mjera, traje još 10 dana. Jučer je nafta jako pala, uvjeravaju me da smo došli na razinu otprilike ovoga što smo fiksirali. Ovo što smo donijeli im jamči da neće propasti”, rekao je.

Govoreći o predsjedniku, Milić je rekao da se Milanović uporno pokušava predstaviti kao predvodnik oporbe u rušenju HDZ-a. “Redovito kad je suočen s argumentima pribjegava vrijeđanju. Rekao je premijer da mi ne komentiramo njegovu obitelj, nećemo biti kao on. Inspekcija će vidjeti za pismo prve dame”, rekao je i zaključio da će današnje inicijative ta opozivom Beroša i Grlića biti odbijene.

Komentiraj