Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić u subotu je za N1 televiziju kazala da nije podržala inicijativu Ante Đapića vezano za pripremu referenduma kojim bi se tražila promjena načina izbora manjinskih zastupnika u Sabor, ali i istaknula da je za promjenu izbornog sustava.

“Smatramo da je potrebna promjena izbornog zakona, ali mi nismo ni s kim razgovarali o tome do sada. Mi kao i druge referendume i inicijative to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji to žele. Prema tome, nismo razgovarali ni s gospodinom Đapićem, ni s kojim drugim političarem o provedbi tog referenduma”, rekla je Markić.

Dodala je kako njena Udruga smatra da treba mijenjati hrvatski izborni zakon, za kojeg kaže da je nedemokratski te ga je potrebno na svim nivoima uskladiti s demokratskim zakonima u EU. “Dakle, Hrvatska ima najsuženiji prostor odlučivanja birača o svojm političkim predstavnicima na način da šefovi političkih stranaka de facto imaju potpuno moć u odlučivanju, o tome tko će predstavljati birače, a zbog toga su političari i zastupnici često više odgovorni šefu svoje stranke nego biraču kojeg trebaju predstavljati”, istaknula je, između ostalog, Markić.

 

Komentiraj