Mark Twain, fasciniran novim tehnologijama, bio je ‘pokusni kunić’ Nikole Tesle

Američki književnik Mark Twain autor je glasovitih romana ‘Pustolovine Toma Sawyera’ i ‘Pustolovine Huckleberry Finna’, smještenih na obalama rijeke Mississippi američkog Juga. Već za života stekao je međunarodnu slavu, te utjecao na Faulknera i Hemingwaya. Istaknuti humorist svjetske književnosti, prvi je američki romanopisac izrastao neovisno od europske tradicije, a nazivaju ga ocem američke književnosti.

Zanimljivo je kako je Twain bio fasciniran novim tehnologijama, iako ih baš u potpunosti nije razumio. Njegova ljubav prema tehnologiji i njegov status u društvu značilo je samo jednu stvar – gravitirao je prema najvećim znanstvenicima tog doba u Americi – Thomasu Edisonu i Nikoli Tesli.

Zanimljiva je priča o druženju Twaina i Tesle. Twain je bio samo nekoliko zgrada udaljen od Teslinog laboratorija i često su se tamo družili. Budući da se Twain požalio Tesli kako ima kroničnih problema s konstipacijom (zatvorom), Tesla je predložio da stane na jedan od njegovih izuma koji je uzrokovao jake vibracije. Twain je rado bio pokusni kunić u Teslinom laboratoriju i vjerovao mu je da mu se ništa loše neće dogoditi. Nakon samo dvije minute, Twain je Tesli zahvaljivao, doduše, iz WC-a.

Mark Twain je umro 21. travnja 1910. godine.

Komentiraj