Mark Twain bio je pseudonim književnog oca Toma Sawyera i Huckleberryja Finna

Američki književnik Mark Twain (pravo ime Samuel Langhorne Clemens) rođen je u malom američkom selu Florida, država Missouri 30. studenog 1835. godine. Odrastao uz obale rijeke Mississippi, obrazovanje je nakon 12. godine života stjecao uglavnom u tiskarama i novinskim redakcijama. Radio je mnoge poslove: bio tiskarski šegrt, putujući tiskarski slagar, pomoćnik riječnoga pilota na Mississippiju, riječni pilot… Nakon izbijanja građanskoga rata 1861. otišao je na američki zapad te se okrenuo humorističnom novinskom pisanju priča, uzevši 1863. pseudonim Mark Twain (pilotska oznaka za 12 stopa dubine). Popularnost je dodatno proširio duhovitim javnim predavanjima te osobito romanima Pustolovine Toma Sawyera i Pustolovine Huckleberryja Finna, kojima je stekao status prvog autohtonog američkog romanopisca, neovisnog o europskom naslijeđu i utjecajima.

Prvi, pustolovni roman za mlade, slika američke pogranične zajednice s nestašnim dječakom kao glavnim likom i radnjom u gradiću na obali Mississippija, odlikuje se majstorskom kombinacijom žanrovskih formula (detektivskoga, gusarskoga i gotičkoga zapleta) i naglašenim humorističnim elementima. Drugi, s naslovnim junakom dječaka lutalice (jedan od likova prethodnoga romana) koji napušta civilizaciju kako bi punu slobodu ostvario u prirodi, miješa realistično-satirične (osobito u prikazu ljudske pohlepe) i romantičke elemente, s rijekom kao stvarnim i metaforičkim prostorom oslobođenja. U njem je dosegnuo i stilski vrhunac, originalnom, nijansiranom i dosljednom uporabom nekoliko narječja govornoga jezika.

Podjednako su popularni bili i njegov roman za mladež s radnjom u tudorskoj Engleskoj Kraljević i prosjak, satirično-povijesni roman o tipičnom pragmatičnom Amerikancu na arturijanskom dvoru Yankee na dvoru kralja Arthura te nostalgijom prožeti memoarski zapisi Život na Mississippiju.

Komentiraj