MARIO STANIĆ NA N1: “Ispada da je lakše postati predsjednik FIFA-e, nego HNS-a”

n1

Danas bi trebao biti dan odluke za budućnost hrvatskog nogometa. U podne je izborna skupština na kojoj bi Davor Šuker, kao jedini kandidat, trebao dobiti povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Gost Novog dana N1 televizije bio je proslavljeni nogometaš iz postave legendarnih “vatrenih”, Mario Stanić, jedan od mnogih koji su se nadali promjeni na čelu HNS-a.

Reakcija premijera Andreja Plenkovića na situaciju u HNS-u jest da je ona začahurena te da nije zdrava. Jeste li se nadali nekoj upornijoj i žešćoj uključenosti premijera u cijeli proces?

Pozvravljamo odluku i izjavu premijera. Strašno je teško bilo što govoriti o kontekstu izbora. Ispada da je lakše postati predsjednik FIFA-e, nego se kandidirati za predsjednika HNS-a. Što je rekao premijer stvari su koje su poznate u javnosti. Svi političari peru ruke, a znamo da proces politizacije u HNS-u traje dugi niz godina. Trebaju se stvoriti preduvjeti za demokratizaciju.

Godinama se u medijima i javnosti o vrhu HNS-a priča u kontekstu afera i manipulacija. Bivši ministar sporta, Željko Jovanović iskoristio je termin nogometne močvare za opisivanje te situacije. Jeste li očekivali da će promjena nastupiti?

Mi smo izašli sa stavom i upozoravali na sve nelogičnosti u hrvatskom nogometu. Žao mi je da ovoliki medijski prostor zauzima nogomet, on ne bi trebao biti to, on treba biti simbol zajedništva. Na terenu se vidi da nije močvara, nego džungla.

Da ste imali više vremena, cijeli stožer Darija Šimića, biste li uspjeli dobiti povjerenje?

O tome se radi. Nama je onemogućeno. Njihov operativac Vrbanović prije 2 mjeseca je najavio da će izbori biti u četvrtom mjesecu, očigledno su se požurili da nama suze prostor. Treba otvoriti i prozračiti sustav.

To je moguće ako će se u pravilnicima nešto promijeniti…

Tako je. Ali svatko tumači zakone na svoj način. Ako pogledate komunikaciju HNS-a, oni komuniciraju putem priopćenja. To je jednostrano. To nije savez, on bi trebao biti udruga. Oni funkcioniraju na bazi sekte, odvojeni od cjeline. Mi ćemo nastaviti našu borbu, jer je problem što statut i poslovnik nisu usklađeni.

I da je bilo više kandidata, moguće je da u kandidaturu uđu samo dva kandidata.

To je obrazac koji je dugi niz godina gradila njihova pravna služba. Imamo manifestaciju nedemokratizma, nemogućnost ulaska u kandidaturu i to je ono što najviše boli.

Je li vam neobična akcija sportske inspekcije nekoliko dana prije izborne skupštine? Ima li to veze s vašom inicijativom?

Nisam pravnik, ali nešto znam. Mislim da sportska inspekcija izlazi na osnovu prijave i postoji neki vremenski period kad će se sportska inspekcija očitovati. Dok god ne vidimo nalaz, uzlazimo u sferu špekulacija.

Na stranici HNS-a na internetu ne čini se da su pronašli išta sporno…

Savez je takav kakav je, oni dugi niz godina tumače zakon kako žele. Nisam tu samo ja. Bez obzira bio nalaz inspekcije negativan po nas, iskristit ćemo pravna sredstva i ići na sudove.

Postoji li šansa da se danas poremeti bilo što s izbornom skupštinom?

Stvarno ne znam. Živimo u zemlji gdje je svašta moguće, pa je moguće da i Davor postane stari – novi predsjednik. Nadam se da će sve biti u skladu sa zakonom i da će institucije učiniti da se prozrači sustav.

Kakav ste uvid u situaciju dobili od navijača i županijskih saveza na terenu?

Tek kad odete na teren vidite kakvo je stanje u hrvatskom nogometu. Što se tiče županijskih saveza, neki su nas primili forme radi, bilo je i konstruktivnih, a većina nas nije uopće primila. Činjenica je da smo izašli u javnost i otvorili novo poglavlje, da ne možemo gutati i gledati i trpjeti. To je mehanizam koji će se kad-tad urušiti, pitanje je vremena kad će se dogoditi promjena. Mi dugo godina punom brzinom vozimo prema zidu, a nitko ne stišće kočnicu.

Što u sadržajnom smislu zamjerate Davoru Šukeru?

Davora izuzetno cijenim kao igrača. Dugo smo skupa igrali i bilo je puno situacija u kojima nas je vadio iz teških momenata, ali razočaralo me da dugi niz godina nije napravio ništa po pitanju predsjedanja savezom. Imam dojam da je on tu neka vrsta predsjednika na daljinski upravljač, stvoreni su mehanizmi, modeli i on se utopio u to sivilo. Morao je puno više dati. Samu komunikacija i model treba promijeniti.

Komentiraj