MARIO STANIĆ ‘Hrvatski nogomet nema problema, on je sam po sebi postao problem’

Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić i načelnik uprave policije Krunoslav Borovc u nedjelju su za N1 komentirali stanje u Hrvatskom nogometnom savezu i navijačkom nasilju.

Borovec je otkrio kako su pojačali mjere sigurnosti na Maksimiru za kvalifikacijsku utakmicu protiv Ukrajine u petak, zbog incidenata koji su se prošle subote dogodili na Poljudu, na utakmici između Hajduka i Rijeke.

“Tražili smo i informacije od hrvatskog veleposlanstva u Ukrajini da se i oni uključe i daju informacije. Dobili smo pismo i veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj, koje isto želi da sve prođe dobro. Održani su sastanci na razini navijača, brojne su pripreme održane. Plan osiguranja ove utakmcie napisan je na gotovo stotinu stranica”, otkrio je Borovec.

Stanić, pak, smatra da je situacija u hrvatskom nogometu pokazatelj stanja u društvu i da smo zakazali kao društvo na široj razini. “Mi trošimo toliko energije i vremena na osiguranje, na mjere, a da ne govorimo o nogometu i to mi predstavlja veliku žalost. Pogotovo kao igraču i reprezentativcu koji je živio neka druga vremena. Fascinantno mi je koliko je naše društvo podijeljeno”, kaže.

Komentirao je i upad navijača na poljudski travnjak. “Problem nije pojedinac koji je istrčao. On je samo izletio ispred čopora, vjerojatno je mislio da je hrabar. To nije hrabrost, hrabrost je suprotstaviti se čoporu. To je problem cijelog hrvatskog društva i ljudi povezanih uz nogomet niz godina”, ističe.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nedavno je rekao da su problem, uz huligane na tribinama, i ‘huligani u ložama’. Stanić tvrdi da je ‘huligan’ teška riječ za njih. “Ja volim reći beskičmenjaci licemjeri… Narod je izgubio vjeru u nogomet, klubove, institucije… Naš nogomet je trenutno bolestan. On nema problema, on je sam po sebi postao problem”, kaže Stanić.

Složio se da su promjene u HNS-u nužne. “One će se i dogoditi. Ne jer me to želimo, nego jer je ovaj mehanizam neodrživ. Ovo je hermetički zatvoren sustav koji se urušava. Prva osoba koja je preuzela odgovornost je Janica Kostelić, a ona je najmanje odgovorna. Nitko od politike, Saveza, navijača, trenera… Svi će oni oprati ruke i reći da nemaju nikakvu odgovornost. Mi imamo strahovit talent prebaciavanja odgovornosti na drugoga”, ističe.

Stanić kaže i kako se u HNS-u apsolutno ništa nije počelo mijenjati. “Energija se možda potiskuje, ali ona će eksplodirati. Eksplodirala je na Poljudu, eksplodirala je prije svastikom. Mi ne razmišljamo kako će reprezentacija odigrati u petak, nego daj Bože da sve prođe u redu”, objašnjava.

Za kraj je poručio kako bi odlazak Zdravka Mamića, Davora Šukera i Damira Vrbanovića vjerojatno značilo i smirivanje stanja s navijačima.

Komentiraj