MARIO RADIĆ: “Mi ostajemo na onome što smo govorili u predizbornoj kampanji”

 

Na parlamentarnim izborima u nedjelju Andrej Plenković je ostvario neočekivanu visoku pobjedu pregazivši protivnike osvajanjem 66 saborskih mandata, pa u stožeru Domovinskog pokreta Miroslava Škore u hotelu International u nedjelju navečer atmosfera nije bila posebno bučna. Za stolovima za kojim su sjedili ljudi iz Škorinog izbornog stožera prisjećali su se kako je ionako „Andrej Plenković tvrdio da će pobijediti i to ponavljao“. Najveseliji je među njima bio je Željko Sačić, koji je i najbučnije slavio svoj još uvijek u tom trenutku službeno nepotvrđeni saborski mandat. Ubrzo je i otišao to proslaviti sa svojim društvom na nekoj drugoj lokaciji.

Kasno navečer s 15 osvojenih mandata javnosti se obratio i Miroslav Škoro. Uredno je čestitao HDZ-u, pobjednicima ovih parlamentarnih izbora HDZ-u ne spominjući ime presjednika te stranke i ne otkrivajući je li ga je možda već nazvao Andrej Plenković ponudivši mu sastavljanje vlade. A mogao je. Andreju Plenkoviću se po drugi put posrećilo. Nakon što je porazio na unutarstranačkim izborima suparnike iz HDZ-a Miru Kovača i Davora Ivu Stiera, sada je isto potvrdio i na nacionalnoj razini, ali ovaj put uz izuzetno slab odziv birača na izbore. Više od polovice građana nije izašlo na ove parlamentarne izbore što je također bila politička poruka usprkos epidemiji.

Unatoč uvjerljivom vodstvu HDZ-a, dvojica sugovornika Nacionala Slaven Dobrović, bivši ministar ekologije iz Mosta, koji je napustio tu stranku i prešao u tabor Miroslava Škore i Mario Radić, budući saborski zastupnik i gospodarstvenik iz Pevexa, koji je financijski snažno podržao Škorinu političku opciju, nisu decidirano odgovorili hoće li Miroslav Škoro nastaviti inzisitirati na tome da Andrej Plenković ne može biti premijer u eventualnoj budućoj koalicijskoj vladi HDZ-a i Domovinskog pokreta. Obojica su čekali konačne rezultate i tvrdili da je još prerano o tome govoriti.

Kada još nisu bili poznati rezultati izbora Mario Radić je rekao da bi Andrej Plenković ako osvoji 69 mandata mogao i sam sa zastupnicima manjina formirati održivu parlamentarnu većinu. Ocijenio je, međutim, da je ekonomska situacija u zemlji toliko grozna, da je upitno ima li HDZ kapacitet da se nosi s tom situacijom zaključivši da bi Domovinski pokret baš u tom području, dakle, gospodarstvu mogao dati ozbiljan doprinos. „U postojećem timu HDZ-a nema gospodarstvenika koji bi se mogli nositi s postojećom situacijom, ali o tom potom. Birači su ti koji će odlučiti“, rekao je Mario Radić u trenutku kada su se još prebrojavali glasovi.

Na primjedbu da je Plenković u vladi imao Zdravka Marića, koji je bio uspješan ministar financija, Radić je uzvratio da Domovinski pokret ima svoj gospodarski program.  Ukratko se osvrnuo i na to što taj program podrazumijeva. „Potrebno je napraviti reformu kompletnog gospodarstva, javne uprave, promijeniti način financiranja. Danas je najveći problem poljoprivreda i Slavonija. Turizam više ne može biti glavni oslonac. Tko god došao na vlast morat će mijenjati stvari. U proračunu do kraja godine sigurno će nastati velika rupa od 40 milijardi kuna. Trenutačno je taj minus 25 milijardi kuna, a rebalansom je bilo planiran proračunski prihod od 142 milijardi. To je ogromna brojka, koja neće biti ostvarena“, rekao je Radić.

Upitan može li tu buduću proračunsku rupu pokriti navljenih 10 milijardi eura za koje Plenković tvrdi da je već dogovorio s Bruxellesom odgovorio je da je upitno može li se očekivati ta pomoć kada su gospodarstva i u razvijenih europskih zemalja u ozbiljnim problemima. I njima su ekonomije u velikom padu. Prema njegovim riječima, od toga iznosa od 10 milijardi samo su 2 milijarde eura bespovratna srestva, a ostalih 8 milijardi eura novac je s počekom. „Kad bi se taj novac i dobio on bi bio namijenjen samo za tekuću likvidnost, ne i za investicije, a upitno je i kako će ta sredstva biti raspoređena“, ocijenio je Mario Radić u razgovoru za Nacional.

Na izravno pitanje je li već sklopljena koalicija Domovinskog pokreta i HDZ-a kako se govorilo u kuloarima Radić je odgovorio: „Mi ostajemo na onome što smo govorili u predizbornoj kampanji. Neću vam reći ni da smo pregovarali, a ni da nismo“.

Slaven Dobrović, koji se još u nedjelju nije bio vidio s Miroslavom Škorom rekao je da su u Domovinskom pokretu zadovoljni rezultatima izbora, ali uspjeh HDZ-a nije posebno komentirao. Čekalo se još na rezultate. Osvrnuo se, međutim, na malu izlaznost, jer više od polovice birača nije izašlo na izbore. Ostali su kod kuće. „To je bilo slabo i nije u relaciji s ozbiljnošću situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Bilo bi bolje da su građani imali snažniji refleks, ali što je tu je. Da je na izbore izašlo i manje birača rezultati izbora bili bi legalni i legitimni. Postavlja se, međutim, i pitanje kako to da mi u 21. stoljeću u državi u kojoj je digitalna tehnologija zastupljena, gdje postoji internt bankastvo, e-građanin i e-učenik, nemamo e-izbore u ovim kriznim uvjetima. Razumno bi bilo da se organiziralo elektronsko i dopisno glasanje. Ne učiniti to bilo je tendenciozno, a koristilo je ponajprije HDZ-u“, zaključio je Dobrović.

Upitan računa li s mogučnošću da opet postane ministar u novoj Plenkovićevoj vladi odgovorio je da je i o tome prerano govoriti. „Treba pričekati konačne rezultate izbore. Treba izbrojati glasove, pa vidjeti o kojem se broju mandata točno radi i onda krenuti u pregovore. Ali, u tim pregovorima ja neću osobno sudjelovati“, rekao je Dobrović.  Upitan znači li to da je ipak moguće da će Škoro  odustati od  maksimalističkog zahtjeva da Andrej Plenković ne može biti premijer odgovorio je: „Ne bih o tome spekulirao. Na krivu adresu postavljate pitanje. To je političko pitanje i zna se tko u Demokratskom pokretu može na njega odgovoriti“, zaključio je Dobrović.

Komentiraj