Mario Mandžukić i dalje pokazuje vatreno srce: “Mladi sportaši misle da su ‘nedodirljivi’!”

Bivši hrvatski reprezentativac, danas član stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije, Mario Mandžukić sa Svjetskog prvenstva u Kataru šalje poruku o važnosti redovnih liječničkih pregleda za sportaše. Kao ambasador projekta ‘Pokaži srce ‘itekako je svjestan koliko je zdravlje sportaša dragocjeno.

“Dobro znam da je zdravlje najvažniji preduvjet za bavljenje sportom, ali i da su opterećenja na sportaše iznimna, što direktno ugrožava to zdravlje!”, rekao je Mandžukić, ambasador projekta ‘Pokaži srce’.

Dodaje da je riječ o projektu koji ima potencijal spriječiti situacije koje nikako ne želimo vidjeti na terenu. “Mladi sportaši u pravilu osjećaju da su puni snage, pa možda misle i da su ‘nedodirljivi’ za neke ozbiljnije zdravstvene tegobe, no potencijalno u nama mogu biti ti skriveni problemi koje ni ne osjetimo dok možda nije prekasno. Zato su redoviti i kvalitetni zdravstveni pregledi od krucijalne važnosti za svakog sportaša, kako bismo na vrijeme detektirali potencijalne veće probleme!”, poručio je.

Projekt ‘Pokaži srce’ pokrenut je početkom 2022. godine. Cilj projekta je besplatno pregledati što veći broj mladih sportaša diljem Hrvatske, a sve kako bi se smanjio broj nesreća na sportskim borilištima te spriječile nenadane situacije kad je zdravlje u pitanju. Svjedoci smo sve češćeg i većeg broja tragičnih situacija na terenima, naročito zbog problema sa srcem, stoga je itekako važno pravovremeno obavljati sportske preglede.

Sve su veći napori sportaša na terenu, a to najbolje zna sam Mandžukić: “Teško je očekivati da se to promijeni jer će se teško bilo koja strana odreći svog dijela ‘kolača’. Niti su televizije i gledatelji spremni jednako platiti za manji broj utakmica, niti su klubovi i igrači spremni uzeti manje novca koji bi došao s manjim brojem utakmica. Nogomet nije jedini sport s tim problemom. Mislim da je na krovnim organizacijama poput UEFA-e i FIFA-e da pronađu modele gdje bi se smanjio broj utakmica i omogućio dulji odmor. Vrlo konkretan primjer je lipanjski program u Ligi nacija kada smo nakon dugačke sezone odigrali četiri utakmice u 10 dana – to je zaista bilo previše i opasno za zdravlje igrača. Na kraju dana, na igračima, stožerima i liječnicima je da dobro procijene kada su igrači na gornjoj granici mogućnosti, kada im treba lakši trening, odmor ili propuštena utakmica, da bi se tijelo kvalitetno oporavilo”.

Dodao je da u vrhunskim klubovima postoji odlična liječnička služba, pa se Mandžukić tijekom karijere mogao osloniti na vrhunske stručnjake. “Pritom sam imao sreću raditi i s vrhunskim fizioterapeutima, s kojima sam radio i privatno, kako bih tijelo oporavio i pripremio za nove napore. Zahvaljujući toj brizi za tijelo, marljivom treningu i, naravno, nekim genetskim predispozicijama, imao sam sreću da mogu dugi niz godina trajati na visokoj razini, bez većih ozljeda. Ponosan sam što su moji treneri u pravilu mogli računati na mene!”, rekao je.

Komentiraj