Kandidatkinja ekstremne desnice na francuskim predsjedničkim izborima 2017. Marine Le Pen u subotu je, započinjući predizbornu kampanju izjavila da će, ukoliko bude izabrana za predsjednicu, organizirati referendum o izlasku Francuske iz EU-a.

Britanci “su odabrali svoju sudbinu i odlučili napustiti Europsku uniju. Oni su odabrali neovisnost. Isti ću referendum o ostanku u EU-u organizirati u Francuskoj jer vi imate pravo na svoj glas”, rekla je predsjednica Nacionalne fronte pred nešto više od petsto pristaša okupljenih u istočnome gradu Brachayu.

“Jedan narod može odlučiti o tome da odabere drugi put, put slobode. Francuzi, mi možemo ponovno postati ponosan, slobodan, neovisan narod, možemo vratiti Francuskoj njezino stvarno mjesto u svijetu”, rekla je eurozastupnica, nekoliko puta podsjetivši da je spremna organizirati referendum protiv “totalitarne Europske unije” ako postane predsjednica.

Nakon prilično mirnih godinu dana, Marine Le Pen je podignula glas osam mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora. Neki članovi njezine stranke smatraju da je “vrlo zamršeno i teško” da se Nacionalna fronta pozicionira uz bok pojedinim kandidatima poput Nicolasa Sarkozyja.

No, istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi Marine Le Pen, čija stranka nakon svakih novih izbora iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate, mogla ući u drugi izborni krug, na sličan način na koji je u drugi krug 2002. ušao i njezin otac Jean-Marie Le Pen.

U subotu je Le Pen u Brachayu govorila o brojnim temama – masovnom priljevu izbjeglica, islamističkom fundamentalizmu i o “divljoj globalizaciji”.

“O svim temama o kojima sam danas govorila moji politički protivnici izmijenili su stajalište barem deset puta, a mi smo ostali koherentni i odvažni”, istaknula je.

Komentiraj