Marina Škrabalo: “Zbog PDV-a na donacije 50 kontejnera manje za ljude s Banije”

Zaklada Solidarna i Fond 5.5 dosad su prikupili 10,7 milijuna kuna donacija. Zaklada postoji pet godina i prva je domaća privatna zaklada za zaštitu ljudskih prava. Upraviteljica zaklade Marin Škrabalo u nedjeolju je u ‘TNT-u’ N1 televizije rekla da su humanitarne organizacije dosad prikupile preko 100 milijuna kuna, ne računajući privatne inicijative.

Zaklada Solidarna u srijedu je tražila hitno donošenje odluke o oslobađanju plaćanja PDV-a za sve stradale koji su se sami krenuli zbrinjavati nakon potresa, kao i za organizacije koje posjeduju rješenje o pravu na obavljanje humanitarne djelatnosti. Zaklada je u otvorenom pismu upozorila predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će velik dio prikupljenih donacija morati biti oporezovan PDV-om, a toliko manje dobit će ljudi na Baniji.

“Hrvatska, kao članica EU-a, ne može samostalno upravljati svojim poreznim sustavom, ali to ne znači da je EU kratkovidna i da ne postoje opravdane situacije kada je moguće raditi iznimke. U tom smislu želimo zamoliti premijera da uzme u obzir da proglašenje prirodne katastrofe daje dodatne alate njemu za upravljanje. Moguće je raditi izvanredne odluke na kratki rok”, kazala je.

“Prema aktualnom režimu, isključivo donatori vlastitih proizvoda i usluga oslobođeni su PDV-a”, kaže Škrabalo i dodaje da će se na donacije od 100 milijuna kuna, koliko su prema njezinoj procjeni prikupile humanitarne organizacije, platiti PDV u iznosu od 25 milijuna kuna.

“Mi ćemo 2 milijuna plasirati u obliku financijskih potpora za 500 do 700 najugroženijih domaćinstava, a ostali novac ide isključivo za stambeno zbrinjavanje i investiciju u montažnu dugoročnu gradnju. Državi ćemo predati 2,2 milijuna kuna kroz PDV. Taj novac u ovom trenutku neće biti u opticaju. Za nas to znači ili 50 kontejnera manje, 25 kućica manje i 7 trajnih domova manje”, rekla je.

 

Komentiraj