Konceptualna umjetnica Marina Abramović najavila je novi projekt uključivanja šire javnosti u umjetnički proces, a “novi prostor u kojemu će posjetitelji moći istraživati ljudske granice, snagu i, možda, povjerenje” otvorit će se 10. ožujka u muzeju Benaki u Ateni.

Kako prenosi Huffington Post, riječ je o zajedničkom projektu grčke neprofitne udruge NEON, Instituta Marine Abramović (MAI) i same umjetnice, koja će u muzeju od 10. ožujka voditi program pod nazivom “Performans i nematerijalna umjetnost”.

Za vrijeme trajanja projekta u muzeju će se održavati i “NEON-MAI Lab”, program paralelnih događanja koji će koristiti metodu Marine Abramović za aktivno uključivanje posjetitelja u umjetnički proces.

“Živimo u svijetu neprekidnih distrakcija, u kojemu je sve teže odvojiti vrijeme za povezivanje s drugima”, kazala je Abramović. “Osmislila sam iskustvenu platformu kako bih pružila javnosti priliku da se oslobode pritiska tih distrakcija i povežu se sa sobom, s drugima i sa sadašnjim trenutkom. To nikada nije bilo toliko bitno kao što je to upravo danas u Grčkoj, u ovim vremenima punim iskušenja”, dodala je.

Direktorica NEON-a Elina Kountouri najavila je “nevjerojatno iskustvo za publiku”. “Abramović i njezin tim poučili su skupinu grčkih umjetnika njezinoj umjetničkoj metodi. Posljedično, čitava zgrada muzeja Benaki bit će transformirana u živahni izvedbeni prostor u kojemu će posjetitelji moći istraživati ljudske granice, snagu i, možda, povjerenje”, kazala je.

U sklopu “NEON-MAI Laba” Abramović će do 24. travnja s odabranim mladim umjetnicima razvijati principe njezine umjetničke metode. Razvijena tijekom 40 godina prakse, njezina se metoda sastoji od niza vježbi namijenjenih pomicanju tjelesnih i misaonih granica. Rezultat njihova rada namijenjen je zamagljivanju granica između posjetitelja i umjetnosti koja nastaje u tome procesu.

Komentiraj