MARIN RONČEVIĆ: “Mojoj Mili presadili su koštanu srž, njena leukemija se povukla”

Malenoj Mili Rončević, za čije je liječenje Hrvatska prikupila gotovo 38 milijuna kuna, u Philadelphiji je uspješno transplatirana koštana srž, a bolest joj se povukla, otkrio je za 24sata Milin otac, Marin Rončević.

“Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica, a prilikom kojeg se mora boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine”, otkrio je Rončević.

Ipak, govori kako posljednjih posla godine u bolnici nije bilo lako. “Život joj je gotovo neprekidno ugrožen od 26.3.2018. godine, s izuzetkom nekoliko mjeseci nakon što je Mila u Rijeci uspješno uvedena u molekularnu remisiju. Imala je nebrojene komplikacije”, kaže.

“Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu”, govori Rončević i dodaje da se ponaša kao potpuno zdravo dijete, ali znaju da je pred njima još puno potencijalnih opasnosti.

Komentiraj