Marin Medak: “Da nam je vojska dala kuhinju koju ima, izbacili bismo 18.000 obroka, a ne 1.800”

Ministar Darko Horvat u subotu je najavio da će sljedećeg tjedna država preuzeti opskrbu hranom i toplim obrocima stanovnika na potresom ugroženim područjima.

Šef Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kazao je u nedjelju za N1 da će taj proces trajati tjedan dva koliko će kuhari volonteri još ostati na terenu, no dodao je da je sve teže naći volontere i da broj volontera polako pada.

Medak je istaknuo da je dogovor da oni ostanu koliko bude potrebno da država preuzme tu tranziciju, da pomognu sa znanjem i iskustvom koje imaju s terena. “Moj prijedlog je bio da Pleter s Crvenim križem preuzme kuhanje i dostave po selima , a da mi ostanemo na ovim lokacijama i dalje kuhamo ove monoporcije. Moramo biti svjesni da se svaki dan podijeli oko 6.000 do 7.000 monoporcija. Bilo bi najlogičnije da u tom smjeru idemo odraditi tranziciju jer bi se tako uspjelo postići kvalitetan prijelaz”, smatra Medak. Dodao je da i dalje imaju puno donacija te da će ostati tamo sve dok bude potrebno.

broj volontera uskoro će početi opadati, a Medak kaže da je to realno. Uvjeti u kojima rade, ističu, nisu dobri. “Uvjeti nikako nisu sanitarni, normalni, ono na što smo navikli, profesionalne kuhinje… Ovdje je, haj’mo reći, improvizacija na improvizaciju. Da je nama vojska dala onu kuhinju što ima, mi bismo izbacili 18.000 obroka, ne 1.800”, istaknuo je.

Smatra da i u ovakvim situacijama treba postojati protokol. “U ovoj državi je normalno sve što je nenormalno. Ja bih rekao da je morao negdje postojati protokol za ovakve situacije. Ne želim uopće ulaziti u tko je to trebao raditi, ali netko je trebao raditi taj protokol. Netko je morao znati u datom momentu”, istaknuo je.

Komentirao je i činjenicu da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni do 31. siječnja jer su mjere u ponedjeljak produžene. “To je problem jer ljudi koji nemaju primanja, ostali su bez novaca i dalje pomažu bez da računaju kakvih će gubitaka imati”, zaključio je Medak.

Komentiraj