Marin Medak: “Čovjek s pendrekom vodi zdravstveni stožer, o čemu mi pričamo?”

Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja u srijedu je u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ poručio da nisu protiv epidemiologa i struke i otvaranja samo da se otvori, ali mora se platiti.

“Mjere tko smije, a ne što se smije su problematične i od prvog dana su postavljene pogrešno, rekao je. Imamo sustav koji je napravljen neprofesionano. Čovjek koji je na čelu policije, čovjek s pendrekom vodi zdravstveni stožer, o čemu mi pričamo? Politika ne smije ulaziti u odluke stožera, a to se čitavo vrijeme radi”, rekao je Medak.

Dodao je da su kafići i u Njemačkoj zatvoreno, ali kod njih se plaća 75 posto, u Hrvatskoj 25 posto.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da nema dvostrukih kriterija te da postoji jasno utvrđianje kriterija što se s epidemiološke strane može, odnosno tko može, a tko ne može raditi.

“Bitno je razdvojiti epidemiološki i ekonomski smjer. Kroz ovaj današnji prosvjed imali smo mješavinu kritika epidemioloških mjera i ekonomskih. Ako gledamo epidemiološke mjere, one su najblaže u Europi. Imamo jednu tendenciju pada broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Posljednje mjere su donesene s ciljem da u nekom, što kraćem vremenu, dođu brojke do te razine da relaksiramo ekonomiju”, rekao je.

Medak je rekao kako niti jedna studija ne pokazuje da su restorani izvor zaraze, ako se pridržavaju epidemioloških mjera, te da postoji način da se ljude educira da nastave raditi. “Ljudima je apsolutna neizvjesnost i ne znaju što će i kako će. Ako vlada želi status quo onda moraju to platiti. Ako nema love neka štampaju”, rekao je.

“Obeštećenje nije adekvatno i mi ne možemo tako živjeti. Od 26.000 pravnih subjekata koji su trebali dobiti obeštećenje za prosinac dobilo ih je samo 2.000”, rekao je Medak.

Aladrović je rekao kako kada su formirali mjere za očuvanje radnih mjesta tada su uspoređivali mjesece kada su zatvoreni s mjesecima iz prethodne godine, te da to znači da administrativno kasnije kreće obrada jer su potrebni podaci i zato su bila kašnjenja za studeni i prosinac.

Dodao je da 8-9 posto zahtjeva još nije obrađeno za prosinac, ali da će biti kroz nekoliko dana. “Obrađeno je oko 4000 zahtjeva za siječanj i očekujemo da sa siječnjom i veljačom nećemo imati problema”, rekao je ministar.

“Nikakva politika ne stoji iza nas i tkogod uđe s politikom mi ćemo ih se odreći”, zaključio je Medak.

Komentiraj