MARIJANA PULJAK: ‘Plenković i HDZ koriste Državni inspektorat kako bi se obračunali s političkim protivnicima’

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak komentira kaznu od 100 tisuća kuna koju je od Državnog inspektorata dobio njen suprug i gradonačelnik Splita, i to zbog odluke koju je donio njegov prethodnik iz redova HDZ-a

Nakon što je splitski gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio javnost o tome da ga je Državni inspektorat kaznio sa 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija – koji nije izradio i potpisao on, nego HDZ – te najavio da će o tome obavijestiti europske institucije, prošloga tjedna oglasio se i Državni inspektorat. Oni pak tvrde da je inspekcijskim očevidom utvrđeno kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje. Napominju da je zapisnik preuzeo opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao Ivica Puljak.

“Državni inspektorat me kaznio u iznosu od 100.000 kuna ili 13.272,28 eura i koliko je meni poznato, to je prvi put u povijesti Hrvatske da gradonačelnik jednog grada plaća kaznu inspektorata iz vlastitog džepa i da bi stvar bila strašnija, za djelo koji nisam počinio ja, nego HDZ-ovi ljudi”, objasnio je Ivica Puljak.

O tome i ostalim aktualnim temama tjednik Nacional razgovarao je s njegovom suprugom, saborskom zastupnicom stranke Centar, diplomiranom inženjerkom elektrotehnike i računarstva, članicom Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza Marijanom Puljak.

NACIONAL: Gradonačelnik Puljak mora platiti 100 tisuća kuna iz vlastitog džepa – dakle, iz vaše kućne blagajne. Je li se ikada išta slično dogodilo bilo kojem gradonačelniku u Hrvatskoj?

Ne, upravo je to najzanimljivije. Čak je manji problem svota – iako, da to platimo, moramo dići kredit – već je problem svaki euro koji morate platiti zbog greške nekog drugog. Inspekcija je utvrdila da je odgovoran Ivica Puljak, trenutačni gradonačelnik Splita, iako se sve to događalo prije njegova mandata. Ovo je doista presedan, da se gradonačelnika osobno kažnjava za greške koje su počinili prethodnici. Dakle, on je kriv za nešto što je ugovorio HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović-Opara. On je ugovorio radove bez građevinske dozvole, no kada su radovi započeli u mandatu novog gradonačelnika, nakon što je dobio informaciju od čuvara prirode da za njih nema građevinske dozvolu, on je istoga trena zaustavio radove. Nakon toga je pokrenuo proces dobivanja dozvola i onda se dogodila ostavka gradonačelnika i njegovih zamjenika. Grad je tada preuzela Vladina povjerenica koju je imenovao Andrej Plenković i u ta tri mjeseca koliko je vodila grad, radovi su završeni. U primopredajnom zapisniku koji je predala gradonačelniku Puljku kada je ponovo osvojio vlast, izričito piše – radovi u Vili Dalmacija izvršeni, vraćeno u prvobitno stanje. I onda povjerenica plaća račun i potpisuje ga. Dakle, u ovom procesu jedini je ispravno radio gradonačelnik, koji je zaustavio radove dok se ne ishode dozvole. I sada građevinska inspekcija tvrdi da su nastavljeni. Ako govorimo o zapovjednoj odgovornosti, sve to što mu oni stavljaju na teret događalo se dok gradonačelnik nije bio na vlasti. A HDZ najviše likuje kada netko drugi plaća za njihove greške.

‘Očito da institucije, pa i Državni inspektorat, selektivno rade svoj posao. Uostalom, na čelu mu je Andrija Mikulić, netko tko na tu poziciju nije došao javnim natječajem, već uz direktnu intervenciju vlasti’

NACIONAL: Kako objašnjavate takvo rješenje, da se kažnjava osobu, a ne Grad?

Nemam racionalnog objašnjenja, ali vjerujem da je jasno svima zašto je baš Ivica Puljak osobno kažnjen. Na Marjanu, na Benama, naprimjer, bila je slična situacija, i to na prostoru pod nadležnošću Županije. Tamo je građevinska inspekcija u nekoliko navrata utvrdila neke probleme, odredili su da je odgovoran župan, ali mu nikada nisu odredili kaznu. A u rješenju koje je dobio gradonačelnik Puljak nema upute o pravnom lijeku. Dakle, ne možemo se žaliti, a jedino što možemo je pokrenuti upravni spor, koji ne odgađa izvršenje kazne i koji će trajati.

NACIONAL: Može li se zaključiti da institucije, pa i Inspektorat, selektivno rade svoj posao, prema političkoj podobnosti? 

Očito da institucije, pa i Državni inspektorat, selektivno rade svoj posao. Uostalom, na čelu Inspektorata je Andrija Mikulić, netko tko na tu poziciju nije došao javnim natječajem, već uz direktnu intervenciju vlasti. Kad sagledate cijeli taj događaj, ne možete ništa drugo zaključiti već da se radi o instrumentalizaciji svih institucija, kako bi se vlast obračunala s političkim protivnicima.

NACIONAL: Tjednik Nacional na prošlotjednoj naslovnici donio je tekst o tome kako se premijer Plenković tajno sastao s glavnom državnom odvjetnicom, nakon što ju je predsjednik Republike pozvao da zatvori bliske premijerove suradnike. Komentar? 

O tome smo vodili žustre rasprave u Saboru i sama državna odvjetnica ne vidi nikakav problem u svojim sastancima s premijerom. A sjetite se da kada je opozicija tražila da Zlata Hrvoj Šipek dođe braniti izvješća za protekle tri godine u Sabor, premijer je to proglasio pritiskom na rad Državnog odvjetništva. A njeni razgovori s premijerom su ugodna kava ili valjda razmjena recepata.

NACIONAL: Sa svakom novom aferom HDZ-u rejting raste. Sada je na preko 26 posto, SDP-u rejting pada, Centar je ispod izbornog praga. Zašto je to tako? 

Ovo je klijentelistički rejting, na kojem je HDZ radio punih 30 godina i stvorio mrežu podobnika i stranačkih uhljeba, prijatelja i njihove rodbine, koji mu osiguravaju ostanak na vlasti. HDZ je te ljude smjestio na pozicije od lovačkih društava, preko Crvenog križa, sportskih saveza, u sve institucije, školske odbore, vijeća, posvuda. Zašto imamo 556 gradova i općina i 20 županija? Pa upravo zato da se održava ta struktura birača i glasača.

NACIONAL: Jedan od bitnih instrumenta koji HDZ koristi je i HRT, koji pumpa taj rejting uvjeravajući javnost da je HDZ nepobjediv. Kako komentirate ulogu HRT-a u predizbornoj kampanji koja je očito već počela?

Puno puta sam komentirala kako HRT odavno nije javni servis, već je u službi vladajuće stranke. Javni servis, kao europsko nasljeđe, svakako je potreban u društvu. Ali način na koji HRT funkcionira možda je najbolje opisala jedna njemačka novinarka koja je u Hrvatskoj radila reportažu o stanju na HRT-u. Završila je svoju priču zaključkom: stanje na HRT-u je kao u Sjevernoj Koreji. Dakle, to je bio objektivni pogled izvana. Kad vam tako nešto kaže netko sa strane, iz jedne demokratske europske zemlje, onda bi se vlast morala zamisliti. K tome mogu dodati i izjavu jedne novinarke koju su pitali zašto je otišla s HRT-a. Ona je rekla: bilo me je sram reći da tamo radim.

‘U Splitu smo građanima uspjeli pokazati kakvim se smicalicama koriste. Vjerujem da će građani shvatiti da se bira ili HDZ ili Hrvatska. To je naša krilatica i to je uvjet opstanka države’, smatra Marijana Puljak. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Prošloga tjedna u Saboru se raspravljalo o izvješćima o radu HRT-a za 2019., 2020. i 2021. Opozicija je bila prilično kritična, ali izvješća će vjerojatno proći? 

Naravno da je većina, kao i žetončići koji je podržavaju, bila na visini zadatka i bit će i kada dođe do glasanja. Ja sam i u svojoj raspravi ponovila da HRT ovakav kakav jest nije javni servis kakav građani zaslužuju, već servis u službi vladajućih. Na čelu Informativno-medijskog servisa je žena čiji je muž jedan od direktora SOA-e, što je nezamislivo u jednoj demokratskoj zemlji. Početkom 2022. za novog ravnatelja HRT-a imenovan je Robert Šveb, nakon što je njegov prethodnik Kazimir Bačić, zbog sumnje na korupciju, završio u istražnom zatvoru. Čujem da je u međuvremenu vraćen na svoje prijašnje radno mjesto u Tehnici. Iako su se najavljivale promjene, ja nikakve promjene primijetila nisam. HRT je kuća koja je vjerojatno najviše trošila na odvjetnike zbog niza tužbi koje su dizali čak i protiv vlastitih novinara. Sjetimo se i onih skandala sa seksualnim uznemiravanjem novinarki, kada je zbog medijskog pritiska Bačić na kraju ipak pokrenuo internu istragu, nakon koje se opet nije dogodilo ništa. Osim što je žena koja je prijavila uznemiravanje otišla s HRT-a. I zato smatram da treba ukinuti TV pretplatu, jer ovakav HRT kakav imamo nam ne treba.

NACIONAL: Stranka Centar preuzela je vlast u Splitu, i to nakon dvaju izbora, a Možemo! u Zagrebu. Prošle su gotovo dvije godine, no usprkos kosturima iz ormara iz doba Milana Bandića, javnost ima dojam da Tomaševiću nedostaje iskustva. Ima li tu nekih usporedbi sa Splitom? 

Svjesna sam da je Zagreb vrlo kompliciran grad, kao i Split. Zagreb je 20 godina imao istog gradonačelnika koji je u tom razdoblju stvorio svoju mrežu koja ga je održavala na vlasti. Novi gradonačelnik, očekivano, ima problema sa svim segmentima funkcioniranja grada. I u Splitu smo došli na vlast nakon žestoke bitke s HDZ-om i Kerumom koji je dugi niz godina sudjelovao u vlasti – bilo samostalno bilo s SDP-om ili HDZ-om. Srušili smo jednu organizaciju koja je vladala klijentelistički i mi sada gradimo novi sustav i uspostavljamo jasna pravila, jednaka za sve. Mislim da to Tomašević pokušava i u Zagrebu.

NACIONAL: Tomašević se ne snalazi najbolje. Primjer je najavljeno poskupljenje vode, koje je spriječio ministar Filipović kao spasitelj građana. Gradonačelnik Puljak smijenio je s mjesta direktora Vodovoda i kanalizacije Tomislava Šutu, koji je postao novi predsjednik gradskog HDZ-a. Kako komentirate ministrovo spašavanje građana od previsokih cijena?

Čim se pojavi neki ministar iz HDZ-a kao spasitelj građana, u to ne treba vjerovati. Moja poruka HDZ-u je: molim vas, nemojte nas spašavati! I u Splitu HDZ proizvodi probleme tamo gdje ih nema. Imamo najavu štrajka u Čistoći iako djelatnici imaju najviše plaće u državi, a pored toga im je ponuđeno i šest postotno povećanje plaća kao i neki drugi benefiti. No sindikati iznutra rovare da se ipak krene u neki vid štrajka i destabilizaciju gradske vlasti. To su sve scenariji uz pomoć kojih HDZ ponovo pokušava osvojiti vlast, a novu vlast prikazati nekompetentnom. Oni se sada, kao, solidariziraju s radnicima, no mislim da su ih u Splitu građani pročitali. Dojam među većinom je da je kap prelila čašu i ne vjeruju više ničemu što dolazi iz HDZ-a. Uostalom, vidimo i kako je prošao njihov kandidat na ponovljenim lokalnim izborima prošloga ljeta. Mi nastojimo svojim primjerom pokazati da politika može biti u službi građana i da se može raditi pošteno.

NACIONAL: S druge strane, u cijeloj Slavoniji, gdje je na vlasti HDZ, voda je poskupjela i do 90 posto pa nikome ništa. 

Točno, tamo niti se dižu i bune, niti prosvjeduju, niti je to priča na nacionalnoj televiziji. To su ti dvostruki aršini HDZ-a. Evo, imali smo nedavno primjer župana Dekanića koji je pijan vozio službeni auto, zabio se u zid i lagao da nije bio za volanom. Istraživalo ga se gotovo godinu dana, dok bi se u sličnoj situaciji, da je u pitanju neki mali čovjek, to riješilo u tjedan, dva. Da postoji politička kultura, kao u bilo kojoj drugoj modernoj, europskoj i uređenoj zemlji, taj čovjek bi sam dao ostavku. Odnosno, ne bi ni sjedao pijan u auto, a kamoli službeni.

NACIONAL: Nakon što je saborska većina odbila prijedlog opozicije da se u Zakon o socijalnoj skrbi uvede naknada za roditelje-njegovatelje kojima dijete premine koja bi trajala godinu dana, premijer je naglo postao socijalno osjetljiv i iz središnjice stranke naredio ministru Piletiću da u zakon uvrsti naknadu koja će trajati 10 mjeseci. Kako to komentirate? 

To je pokazatelj tko je u Hrvatskoj capo di tutti capi. Bez premijera se ne bira ni boja WC papira. Zato bez njega nema ni odobravanja naknade roditeljima njegovateljima, koji su imali tu nesreću da nakon niza godina brige o djetetu koje na kraju premine, dobiju naknadu još šest mjeseci, da se saberu i pokušaju naći posao. Bio je to prijedlog kolegice Anke Mrak-Taritaš, koji je podržala cijela opozicija, no HDZ u Saboru o tome uopće nije želio raspravljati, već ga je u startu odbio samo zato što je došao iz opozicijskih redova. A onda se dogodio medijski pritisak, dogodili su se roditelji koji su došli u Sabor sa svojom djecom, dogodile su se i najave prosvjeda tih roditelja. Capo di tutti capi shvatio je da to baca loše svjetlo i na HDZ i na njega osobno pa je naglo promijenio mišljenje i umjesto šest, predložio 10 mjeseci naknade za te roditelje. Sada bi valjda ti roditelji trebali njemu biti zahvalni. A zapravo je HDZ iskonstruirao cijeli taj cirkus. Mogli su to odigrati pametnije i mogli su ušutkati oporbu prihvaćajući taj prijedlog. To nije prvi put da se neki prijedlog oporbe odbija da bi onda za mjesec dana isti taj prijedlog došao iz Vlade.

‘Čim se pojavi neki ministar iz HDZ-a kao spasitelj građana, u to ne treba vjerovati. Moja poruka HDZ-u glasi: molim vas, nemojte nas spašavati! I u Splitu HDZ proizvodi probleme tamo gdje ih nema’

NACIONAL: Predizborna kampanja očito je počela – dijeli se šakom i kapom svim ugroženim skupinama. Mislite li da će to utjecati na birače?

To gledamo pred svake izbore. Dođe neki helikopterski novac i dijeli se svima. Sada je doba krize, a sretna okolnost je da su se angažirali i europski fondovi. Plenković se zato ima čime hvaliti pred građanima. Jesu li ga građani prozreli, vidjet ćemo na izborima. I u Splitu je 2021., kada smo kretali u lokalne izbore, rejting HDZ-a bio veći nego naš. Ali smo građanima uspjeli pokazati kakvim se smicalicama koriste. Vjerujem da će građani shvatiti da se bira ili HDZ ili Hrvatska. To je naša krilatica i to je uvjet opstanka države.

NACIONAL: Nakon što se Pametno spojilo sa Strankom s imenom i prezimenom u stranku Centar, neki vaši članovi u Splitu bili su jako ljuti i napustili su vas. Kako stojite s članstvom? Pridružuju li vam se ljudi izvan Splita? 

Pridružuju nam se ljudi i u Splitu i diljem Hrvatske. Nedavno smo u Rijeci dobili vijećnike na izborima za mjesne odbore. Mislim da ljudi na primjeru Splita vide da ono što govorimo to i mislimo i radimo. Dakle – da nismo od onih političara koji dolaze na vlast kako bi uhljebljivali svoje. Javni natječaji su javni natječaji i svatko tko ima kvalifikacije može se prijaviti i pobijediti ako je najbolji. Tako se i zviždačica Maja Đerek javila na natječaj i dobila mjesto pročelnice za gradsku imovinu, i to samo zato što je bila najbolja.

NACIONAL: Kako se približavaju izbori, sve se više raspravlja o promjeni izbornih jedinica s obzirom na to da je Ustavni sud na vrijeme objavio da neće priznati izborne rezultate jer se broj stanovnika u međuvremenu drastično promijenio. Kakav je prijedlog vaše stranke i očekujete li da će HDZ nešto od toga uvažiti?

HDZ je oformio tim svojih mudraca koji sada pokušavaju smisliti kako nešto promijeniti da bi zadržali isto stanje. Po hodnicima se čuju različiti prijedlozi – da će biti maksimalan broj zastupnika u Saboru ili da će u nekim županijama smanjiti broj zastupnika s obzirom na broj glasača, ali tako da se ne zamjere svojima. Ne znamo što će ispasti na kraju od svih tih kombinacija. Ali ono za što se mi zalažemo jest da se provede prava reforma, koja bi bila u skladu s teritorijalnim preustrojem. Dakle, da konačno smanjimo broj županija na pet do sedam povijesnih regija i da tome prilagodimo izborne jedinice. Ovo što radi HDZ su kozmetičke promjene, nakon kojih ćemo dobiti izborni sustav u službi onih na vlasti. Kao što se kaže, bitno je tko broji na kraju.

NACIONAL: Je li Dalmacija, kao i Slavonija, i dalje utvrda HDZ-a?

Split je pokazao da nije, a na posljednjim lokalnim izborima za dlaku su dobili županiju. Mislim da na sljedećima 2025. više neće.

NACIONAL: Sve se više govori i o predizbornim koalicijama. S kim je stranka Centar spremna ući u predizbornu, a s kim u poslijeizbornu koaliciju? Je li vam Most prihvatljiv? 

Mislim da je počela histerija oko toga da je krajnji trenutak za stvaranje predizbornih koalicija. Mi mislimo da nije. Mi prije svega radimo na tome da izgradimo svoje politike i prezentiramo ih građanima. Želimo javnosti pokazati za što se zalažemo, a ne dijeliti fotelje i mjesta na listama. A prema tim politikama tražit ćemo i partnere. Naravno, radit ćemo i neke kompromise, ali nećemo ići u koalicije s onima koji se u većini stvari s nama ne slažu. Cilj je svakako pobijediti HDZ, ali ne bilo čime. Nikako nam nisu prihvatljivi partneri koji su sada u bilo kakvoj koaliciji s HDZ-om niti oni za koje sumnjamo da će nakon izbora preskočiti na njihovu stranu. Most je, nemojmo zaboraviti, dva puta omogućio HDZ-u da dođe na vlast. Omaklo im se, možda će netko reći, ali činjenica je da su HDZ dvaput doveli na vlast. Mi u Splitu s njihovim članovima dobro surađujemo, ali tu nema koalicije. No u ovom trenutku još ne razgovaramo i ne razmišljamo o koalicijama, fokusirani smo na sebe i definiranje svojih programa.

‘Tolike afere, pokradene milijarde javnog novca i smijenjeni ministri nužno vode do njega. Nemoguće je da on ništa nije znao i da nije u nešto od toga upleten. Mislim da je premijer jako nervozan, a i treba biti’

NACIONAL: Kako daleko biste mogli nadesno, a kako nalijevo?

Naše su politike jasne. Nama nisu prihvatljivi bilo kakvi ekstremi. Zato i jesmo Centar, a vode nas zdrav razum i umjerenost. No vidjet ćemo kakve bi sinergijske efekte nakon ovih mjeseci priprema mogle imati potencijalne koalicije. Tek onda ćemo procijeniti hoće li to biti u više grupacija ili će se stvarati jedna velika koalicija. Prvi je cilj maknuti HDZ, ali je važno i čime ga maknuti.

NACIONAL: Ima li opozicija lidera?

Vjerujem da će ga opozicija imati za izbore.

NACIONAL: Vas i Daliju Orešković predsjednik Republike izvrijeđao je na početku mandata, u slučaju Slovenska, i nazvao vas narikačama. U međuvremenu se prometnuo u heroja krajnje desnice, ali je ostao i najveći kritičar HDZ-a i korupcije koju generira ova vlada. Kako ocjenjujete njegovo djelovanje? 

Zoran Milanović je na funkciji koja njemu najviše paše – bez ikakve odgovornosti. Ono što mu je na umu to mu je na drumu, ali mislim da to nije razina koju Hrvatska zaslužuje. To nije razina jednog europskog političara, a njegovo ponašanje nije u skladu s funkcijom koju obnaša. Njegove izjave i postupci, osobito u ovoj globalnoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, krajnje su problematični. Mi zapravo ne znamo čiju je stranu zauzimao, a izvan Hrvatske, međunarodna javnost doživljava ga kao proruski orijentiranog igrača. To je skandalozno u ovom povijesnom trenutku. U ovom ratu morate odabrati stranu.

NACIONAL: Plenković optužuje Milanovića da je vođa opozicije. Smatrate li ga vi vođom opozicije?

Ne, on s takvim ponašanjem ne može biti vođa opozicije. Mi zapravo gledamo rat između dvojice zaigranih dječaka s dvaju brda, koja su se neko vrijeme igrala istim igračkama i bila u istom vrtiću, to jest u famoznom Ministarstvu vanjskih poslova. Možda su se oko neke igračke tamo posvađali i ovo su sada traume iz djetinjstva. Zapravo, cijela država je talac njihovih trauma iz djetinjstva. Sad su kao dva ovna na brvnu, a bitka je zapravo oko toga čiji je veći. To je sramota za cijelu državu – nemamo veleposlanike, nemamo zajedničku vanjsku politiku, nema imenovanja u vojsci. Plenković se čak ne mora niti nalaziti s Milanovićem, ali ga mora pisanim putem pitati za mišljenje jer tako nalaže Ustav. Sada su ljubavna pisma na putu, a mlada se ljuti. Pretvaramo se u cirkus, oni Hrvatsku čine neozbiljnom državom i zapravo nas je sram da nas njih dvojica predstavljaju vani.

NACIONAL: Iako je premijer zadržao umiveno lice prema Europi, otkad se pojavio Ured europskog pučkog tužitelja neki su se procesi pokrenuli. Je li Plenkovića strah da će istrage doći do njega?

Mislim da je to neminovno, samo je pitanje kada. Ovoliko afera, pokradenih milijardi javnog novca i smijenjenih ministara nužno vode do njega. Nemoguće je da on ništa nije znao i da nije u nešto od toga upleten. Mislim da je premijer jako nervozan, a i treba biti. Jer lako bi se mogao ponoviti onaj Sanaderov scenarij da na nekoj presici kaže: „Moja dionica je završila, hvala i doviđenja.“

Komentiraj

nacional banner
nacional banner