Marijana Petir na Odboru za poljoprivredu vraća temu o korištenju protugradne obrane

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu i saborska zastupnica Marijana Petir  je komentirala stanje u Petrokemiji čija je proizvodnja stala još u proljeće. Zbog visokih cijena plina, troškovi su, kaže, neizdrživi za kutinsku perjanicu, komentirala je u programu N1.

Jedan dio problema riješio bi se ograničavanjem cijene plina, koji se pokušava dogovoriti na europskoj razini, no sada se pregovara s Europskom komisijom da se pomogne svim proizvođačima mineralnih gnojiva.

Poljoprivrednici su za jesensku sjetvu nabavljali mineralna gnojiva iz trećih zemalja, ističe Petir, ali ona su upitne kvalitete. S obzirom da su domaći poljoprivrednici sve više suočeni s vremenskim ekstremima, od suše, poplava i jakih tuča, Odbor za poljoprivredu u četvrtak na dnevni red vraća staru temu o korištenju protugradne obrane.

Petir tvrdi da nije točno da su se europske zemlje tog sustava u potpunosti odrekle pa misli da treba čuti mišljenja stručnjaka i vidjeti iskustva drugih kako bi se zaštitilo i poljoprivrednike i njihove usjeve.

Komentiraj