Marijan Kustić zatražio pokretanje disciplinskog postupka zbog snimke na kojoj Ivan Bebek ‘navodno’ komentira posljednje reakcije na vlastito suđenje

Danas se odigrao novi trenutak u navodno ‘idiličnim’ odnosima Hrvatskog nogometnog saveza i Hajduka, koji je sudačku organizaciju nacionalnog saveza najčešće etiketirao kao ključan problem ‘pročišćavanja’ trenutnog stanja u domaćem nogometu.

‘Povijest bolesti’ spomenutog odnosa je duga i duboka te je u trenucima totalne eskalacije za posljedicu imala i činjenicu da je tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš odigrao ulogu USKOK-ovog povjerenika u prokazivanju dijela kriminalnih radnji koje se desetljećima odvijaju pred očima javnosti.

Posljednja trzavica između ove dvije institucije hrvatskog nogometa, koju se u javnosti u posljednje vrijeme generalno minorizira, je navodna (?) hajka koja je nastala nakon odluke Ivana Bebeka da u srazu Hajduka i Lokomotive u prethodnom kolu HT Prve lige, ne dosudi kazneni udarac za ‘Bile’. Omiljeni hrvatski sport “naricanje na ‘velike’ sudačke pogreške” – ovaj put je za posljedicu imao i to da od ranog jutra internetom kruži audio snimka na kojoj navodno upravo sudac Bebek komentira svoju odluku i situaciju koja je nastala poslije susreta.

Hrvatski nogometni suci i dalje bez ozbiljne prilike za dokazivanjem na kontinentalnoj razini

“Klasika, prvo Blaž Duplančić, to je jedno obično štene koje je bilo oslobođeno tjelesnog. Kažem ti, Livaja se okreće, ovaj diže ruke, dolazi do nekog kontakta. Livaja svoju nogu gura malo u desno, dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta. Ok, da, ali lagani kontakt i onda on sam sebi zapne nogu. Mislim, to što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt, ovaj… Da Livaja nije u principu u svojoj kretnji, jednako kako je ovaj došao do Livaje, došao i on do njega. Tako da, mislim, to meni nije kazneni udarac i ne može bit kazneni udarac. Odnosno, ako ga sviraš, može proć, ali mislim da to nije kontakt za prekršaj. A ako ćemo mi ić da bi zadovoljili, ne znam, Hajduk ili navijački puk Hajdukov pa da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu sa 2:0 na Poljudu pa da onda nastavimo dalje, da možemo normalno sudit. Ali recimo, pričao sam s pet novinara splitskih i oni kažu da njima isto to nije dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni to nemaju muda napisat. Blaž Duplančić je to što je, uvijek je bio isti takav i umrijet će takav. On je jedno obično smeće. A gle, navika je već ljudi. Onaj tko je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz ove kuhinje dolje. Ma, nemam se snage više ni živcirat da ti budem iskren.” – transkript je spomenutog zapisa, koji je prvi prenijela Slobodna Dalmacija.

S obzirom na to da je Bebek (u slučaju da je snimka autentična) u ovom privatnom razgovoru bio ‘prilično slikovit’ u opisivanju svojih dojmova, nakon objave na istu su reagirali prozvani novinar Blaž Duplančić, ali i Hrvatski nogometni savez, koji se oglasio priopćenjem sljedećeg sadržaja:

“Nakon objavljene audio snimke suca Ivana Bebeka, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, odmah je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka, kao i hitno očitovanje o ovoj snimci od strane Ivana Bebeka te predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića.

Hrvatski nogometni savez pravodobno će obavijestiti javnost o ishodu disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka“.

Blaž Duplančić je za Slobodnu Dalmaciju izjavio: “Nevjerojatno mi je da se jedna javna osoba koristi takvim rječnikom. A što se tiče dijela u kojem govori o “mijaukanju” i slično, to najbolje oslikava kakav odnos ima prema Hajduku svih ovih godina. Naravno, ako je snimka autentična”.

Hajduk se u trenutku objave teksta nije oglasio o ovim događajima, a s obzirom na ton odnosa splitskog kluba i Saveza u posljednjem periodu, pitanje je hoće li s Poljuda stići ikakva službena reakcija.

Komentiraj