Marijan Kustić novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

U Zagrebu je održana izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Marijan Kustić nakon devet godina zamijenio Davora Šukera na mjestu predsjednika. Dosadašnji izvršni direktor HNS-a je bio jedini kandidat za novog čelnog čovjeka hrvatskog nogometa te je jednoglasno izabran na novu dužnost na mandat od sljedeće četiri godine.

Uoči razrješenja s dužnosti Šuker se obratio prisutnim skupštinarima kojima je kako prenosi index.hr rekao: “Svoj lik i djelo sam 24 dnevno, 365 dana u godini, davao hrvatskom nogometu. Svojim znanjem želio sam napraviti od HNS-a najuspješniju sportsku organizaciju i uspješan brend i mislim da sam u tome uspio. Nisam to napravio sam i zahvaljujem svima koju sa mnom tu priču pisali. Ponosan sam na srebro u Rusiji, najveći uspjeh u povijesti. Drago mi je da sam kao igrač i predsjednik bio dio najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa. A reprezentacija pod mojim vodstvom plasirala se na sva četiri velika natjecanja, mlada reprezentacija postigla je najveći uspjeh, izgradili smo nove travnjake i poboljšali status futsala i ženskog nogometa. Pomogli smo Hrvatskoj nakon potresa, prebrodili smo pandemiju. Pridonio sam kao član Uefe da mnogi naši ljudi uđu u strukture krovne organizacije i to ću činiti i dalje, radit ću uvijek u interesu hrvatskog nogometa. Bio sam i ostat ću odan hrvatskom nogometu svim svojim bićem. Vidimo se već u rujnu u Moskvi na utakmici s Rusijom”.

Novi čelni čovjek je nakon jednoglasnog izbora poručio: “Hvala ti, Davore, što si me izabrao za suradnika. Osobno sam u nogometu išao stepenicu po stepenicu, bio sam nogometaš, direktor kluba, predsjednik županijskog saveza, član IO-a HNS-a, izvršni direktor HNS-a i desna ruka Davora Šukera. Nakon što je Davor odlučio da se neće kandidirati, ja sam odlučio podnijeti kandidaturu. Želim otvorenu i konstruktivnu suradnju klubova i HNS-a, želim strategiju razvoja hrvatskog nogometa od 2022. do 2026. i razvoj ženskog nogometa i futsala. Tražit ćemo bolju suradnju sa zajednicama lokalne samouprave jer trebamo bolju infrastrukturu. Popravit ćemo to. Iznad svih Hrvatska – to je naš program integracije HNS-a s nogometnom zajednicom. Ja sam tu deset godina, svi se znamo i nemam što posebno kazati. Želim sreću našim klubovima koji večeras igraju utakmice u Europi. Moramo biti jedinstveni u tome. Čestitam i našim olimpijcima koji se bore za medalje, mi smo uz njih. Ovo je velika i emotivna stvar za mene. Hvala vam na podršci, dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje. Za mene je veliki poticaj što sam predsjednik koji je prvi put dobio jednoglasnu podršku svih županijskih saveza. Svi smo mi nogomet i idemo dalje.” 

Do promjena je došlo i u Izvršnom odboru kojeg će uz Kustića ubuduće činiti Đuro Bukvić (ŽNS Virovitičko-podravski), Nenad Črnko (ŽNS Zagrebački), Nenad Horvatić (ŽNS Varaždinski), Davor Ivić (ŽNS Sisačko-moslovački), Mato Kljajić (ŽNS Međimurski), Ante Kulušić (ŽNS Šibensko-kninski), Josip Kuterovac (ŽNS Vukovarsko-srijemski), Drago Lucić (ŽNS Požeško-slavonski), Robert Markulin (ŽNS Koprivničko-križevački), Damir Mišković (ŽNS Primorsko-goranski), Slavko Prišćan (ŽNS Bjelovarsko-bilogorski), Božidar Šikić (Zagrebački nogometni savez), Ile Topuzović (ŽNS Dubrovačko-neretvanski), Ante Vučemilović-Šimunović (ŽNS Osječko-baranjski), Darko Raić-Sudar (ŽNS Istarski) i Mario Smodlaka (ŽNS Splitsko-dalmatinski).

U odnosu na prethodni saziv u IO tako više uz Davora Šukera više nećemo gledati ni Željka Biondića, Dubravka Galovića te Tomislava Svetinu, a uz Marijana Kustića nova lica su Božidar Šikić, Darko Raić-Sudar i Mario Smodlaka. Na prijedlog novog predsjednika prvi dopredsjednik Saveza je postao Ante Vučemilović-Šimunović dok su preostali dopredsjednici Damir Mišković, Nenad Črnko, Mario Smodlaka i Slavko Prišćan.

Izvršni odbor je potom održao prvu sjednicu u novom sazivu te je na mjesto izvršnog direktora saveza imenovao Tomislava Svetinu, a funkciju je dobio i proslavljeni reprezentativac Stipe Pletikosa koji će obnašati dužnost tehničkog direktora A i U21 reprezentacije.

BORBA ZA VRH NOGOMETNOG SAVEZA: Marijan Kustić pokrenuo opsežnu operaciju micanja Davora Šukera s čela HNS-a

Komentiraj