Marijan Krpan: Skladišta plina pune se po planu, ali cijena – to je nešto drugo

Cijene goriva su kratkotrajno u padu. Koliko će pad trajati nije jasno i teško je predvidjeti, situacija je vrlo volatilna, ovisi o mnogo faktora i elemenata, pitanje je i hoće li biti velikih poremećaja, izjavio je za HTV predsjednik uprave Agencije za ugljikovodik Marijan Krpan.

Veliki utjecaj na cijene će, kaže, zasigurno imati stupanje na snagu sankcija Rusiji na izvoz nafte i derivata u prosincu. Na američkom tržištu cijena barela nafte je 93 i pol dolara, na londonskom 88.

Bitna za nas je, kaže Krpan, cijena derivata – benzina i dizela na mediteranskom tržištu. A danas su po prvi put nakon veljače ove godine, cijene i benzina i dizela jeftiniji od 1000 dolara po toni. U lipnju su bili, napominje, i preko 1400 dolara kada je i Vlada intervenirala i dobro da je to učinila, kaže, jer bi cijene derivata na pumpama dostigle vrlo visoke iznose.

Iako državnu intervenciju u trošarine i marže nisu svi dočekali s odobravanjem, ona je, smatra Krpan bila više nego neophodna. “Državna intervencija je bila potpuno opravdana, bila je usmjerena samo na bazna goriva. S jedne strane je vodila brigu o socijalnoj kategoriji, a s druge strane ostavila dovoljno prostora za tržišno nadmetanje na području aditiviranih i premium goriva, tako da je to bila dobro izbalansirana mjera”, izjavio je.

Na pitanje ima li nade da bi se pad cijena nafte mogao preliti domino efektom i na struju, Krpan je odgovorio da nije optimist. “Za cijenu struje je puno bitnija cijena plina, a ona je nažalost otišla nekoliko puta gore, poskupljenja su bila nekoliko puta pa nisam optimist da u kratkom roku može doći do domino efekta, rješenje bi bilo okretanje obnovljivim izvorima energije”, izjavio je.

Marijan Krpan osvrnuo se i na punjenje skladišta plina. “Danas smo stigli do 59 posto, sve ide po planu, taj zadatak je dodijeljen HEP-u, sklopio je ugovore i mislim da će to biti napunjeno u skladu s terminskim planom. To je samo jedan od sigurnosnih elemenata našeg plinskog sustava, tu krucijalnu ulogu ima LNG, imamo i domaću proizvodnju kao i mogućnost za uvoz iz Mađarske i Slovenije, mislim da je država napravila sve što se može po pitanju sigurnosti dobave, a pitanje cijene plina, to je nešto drugo”, zaključio je Krpan.

 

Komentiraj