Marijan Košiček bio je jedan od pionira istraživanja spolnosti i bračnih odnosa

Od 1960-ih godina napisi o homoseksualnosti sve su češći i u seksološkoj literaturi. Tamo su, pod utjecajem naprednog krila zapadnjačke seksologije, ali i izravnih kontakata s homoseksualcima, pojedini liječnici i seksualni reformatori stali propitivati uvriježene slike homoseksualnosti kao bolesti i zalagati se za prestanak invazivnih i neefikasnih tehnika liječenja. U tome je najdalje otišao Marijan Košiček, zagrebački psihijatar i najpoznatiji jugoslavenski seksolog.

U knjizi “U okviru vlastitog spola”, objavljenoj u Zagrebu 1986. godine, jedinoj posvećenoj isključivo homoseksualnosti ikad objavljenoj u Jugoslaviji, Košiček više uopće ne dvoji da društvo treba integrirati homoseksualce u svoje socijalno tkivo, prihvatiti da se radi o produktivnim i zdravim osobama, kojima uravnotežen i sretan život priječi homofobija, a ne njihova homoseksualnost.

Košiček je rođen u Zagrebu 1923. godine, gdje je 1948. diplomirao na Medinskom fakultetu. Prvi se u Hrvatskoj sustavno počeo baviti seksologijom, objavivši, sam ili u suradnji, najčešće sa suprugom psihologinjom Teom, više knjiga o psihologiji ljubavi, braku, seksualnim odnosima, spolnoj jednakosti, homoseksualnosti, impotenciji, frigidnosti. Pisao je i o odgoju djece, neuspjehu u školi, problemima roditeljstva.

Marijan Košiček umro je 12. siječnja 2003. godine.

Komentiraj