Marija Selak Raspudić: “Zašto političari imaju prednost pri cijepljenju?”

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u utorak je, na ‘aktualnom prijepodnevu’ u Saboru predsjednik Vlade pitala zašto se zaštitna oprema za borbu protiv koronavirusa i dalje nabavlja uz iznimku od Zakona o javnoj nabavi te zašto političari imaju prednost u cijepljenju prije nekih ugroženih skupina građana.

Premijer joj je odgovorio da početkom veljače i ožujka zaštitne opreme nije bilo nigdje za nabaviti te da je Hrvatska nije imala dovoljno te da je sustavni dolazak većih količina opreme iz Kine rezultat njegovog razgovora s kineskim premijerom.

“Zamolit ću ministra Ćorića da odete kod njega u ured i na razgovor s ljudima iz Robnih rezervi koji rade na nabavi opreme, tako da vidite koliko je opreme nabavljeno.

Što se tiče cjepiva, mi smo u planu vrlo jasno tko su prioriteti… Stariji sugrađani, ljudi u domovima i najizloženiji. Njima je prioritetno osigurano da se cijepe u ovom prvom valu. Predsjednik Republike je poslao poruku da se želi cijepiti ne bi li pokazao povjerenje u cjepivo. Činjenica je da postoji Hrvatski sabor, i ja smatram da je Sabor vrijedan ako ne i vrijedniji od vlade ili predsjednika i da zastupnici trebaju dobiti priliku da se cijepe. Što se tiče ostalih, to nema veze s nama, lokalni političari nemaju veze s nama”, odgovorio joj je Plenković.

Jedan od zastupnika koji se u ponedjeljak nije cijepio bio je Silvano Hrelja. On je, gostujući u utorak na N1 televiziji, rekao da nije antivvakser, ali da je antielitist. “Mislim da puno naših sugrađana ima prednost pred zastupnicima i metoda da mi predstavljamo etalon i potaknemo ljude da se cijepe nije točna. Važnije je da se cijepi liječnik i objasni što je točno u tom cjepivu, nego saborski zastupnik”, rekao je Hrelja.

Komentiraj