Marija Selak Raspudić o ‘partijanju do zore’: “Vama jedino što odgovara su pijani i omamljeni građani”

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova, uz međusobne optužbe zastupnika Mosta i HDZ-a, odlučio poslati oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa – o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“, na ocjenu Ustavnom sudu, kako je predložio saborski Odbor za Ustav.

Mostovci su ustrajali da za obje inicijative treba raspisati referendum, a ne ih slati Ustavnom sudu.

„Riječ je o političkoj obijesti i zlouporabi moći kojom se želi spriječiti glas građana”, ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Most). Smatra kako je ‘zanimljiv tajming’ ukidanja epidemiloških mjera na dan kada se u Saboru odlučuje o referendumskim inicijativama.

Osvrnula se pritom na izjavu ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića kako ćemo konačno moći „partijati do zore”. „Vama jedino što odgovara su pijani i omamljeni građani tako da ne budu svjesni hrvatske stvarnosti i Vlade koja njima upravlja”, rekla je Selak Raspudić.

Odgovorio joj je Branko Bačić (HDZ) ističući da obje inicijative trebaju ići na Ustavni sud i to su potvrdili ustavnopravni stručnjaci.

„A zahtjev za izuzećem predsjednika Ustavnog suda od odlučivanja pokazuje da sintagma ‘Možemost’ nije floskula nego činjenica o koaliciji Mosta i Možemo”, rekao je HDZ-ov Bačić.

Arsen Bauk (SDP) poručio je da konačno treba urediti ustavno uređenje referenduma te konstatirao – „došao je i taj dan”, na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio: „To će biti taj dan, objesi cimerfraj, legni pod palmu i uživaj”.

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav RH, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Obje Mostove referendumske inicijative prikupile su dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.

Pritom nisu prošli Mostovi zaključci da najdalje do kraja rujna treba raspisati referendum za obje inicijative, i da se kod odlučivanja o ustavnosti izuzme predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zbog navodne izjave iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

Sabor je donio i zakon o održivoj uporabi pesticida, te prihvatio nekoliko izvješća, o radu probacijske službe, o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda, te izvješće o učincima provedbe zakona o otocima za 2020. godinu.

Glasovanjem Hrvatski sabor je zaključio 10. sjednicu započetu sredinom siječnja.

U Velikom tjednu zastupnici neće zasjedati, a ponovno okupljanje planirano je za srijedu, 20. travnja.

Predsjednik Sabora Jandroković je svima zaželio sretan Uskrs i da blagdane provedu s najbližima. “Veseli i zdravi bili”, poručio je zastupnicima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]