Marija Bubaš: ‘Platforma funkcionira, vratimo fokus na cijepljenje. Sve prijavljene cijepit ćemo dok trepneš okom’

Koordinatorica za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u nedjelju je u RTL-u Danas kazala da je na platformu Cijepise prijavljeno nešto više od 200 tisuća osoba.

“Platforma funkcionira. To je toliko reciklirana tema da više ne znam što bih rekla osim da ponovnim što sam rekla i jučer, a i sada. Fokus je potrebno vratiti na najbitniji segment života i najvažniji javnozdravstveni interes, a to je cijepljenje. I to je ta činjenica koja biva prikrivena sa ovom šumom informacija koje su, možda, građanima zanimljive, ali za njihov život i očuvanje života i zdravlja i povratak na staro, što bismo svi htjeli i ponavljamo kao mantru godinu i pol dana, cijepljenje je znatno manje rizično od zaraze Covidom-19”, rekla je Marija Bubaš.

Ponovila je da postoji nekoliko kanala za prijavu na cijepljenje, i svi su aktivni. “Hrvatska je, za razliku od nekih nama ne tako dalekih zemalja koje su članice EU, dobro odmaknula u cijepljenju rizičnih skupina. I dok se nama neki uzori trnutno cijepe dobv 70+, mi smo završili tu drugu fazu. U kontaku sa kolegama na terenu i županijskim zavodima danas sam doznala da je druga faza na izlazu, a neki su s njom i završili i kreću cijepiti treć fazu, znači radno-aktivne i mlađe dobne skupine”, rekla ej.

U četvrtak smo imali reklordni dan s 40 tisuća cijepljenih osoba. Marija Bubaš je istaknula da bi do kraja lipnja moglo biti oko miljun cijepljenja. “Nešto je malo kompliciraniji izračun, ali mi ćemo to stići ako budemo imali dovoljno ljudi koji su zainteresirani. Nije problem cijepiti one koji su prijavljeni. I to će se ostvariti dok trepneš okom”, naglasila je i poručila da problem nije u kapacitetu sustava, već u interesu ljudi.

Komentiraj