Marija Bubaš: “Nisu škole žarišta, već sve oko škole”

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u petak je za emisiju ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija komentirala epidemiološku situaciju i stanje u školama.

Marija Bubaš kazala je da škola nije okruženje koje potiče zarazu i gdje se zaraza širi, već ono što se događa izvan škole – na školskim igralištima. “Djeca vole društvo svojih vršnjaka, tu uče kako se ponašati i stječu samopouzdanje. Mi druženje ne možemo spriječiti. Treba utjecati na one koji ostvaruju druženja izvan svojih kvartova. Pristup da se postupno krene s otvaranjem školskih vrata je dobar pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Zašto i srednjoškolci ne bi išli na nastavu ako će moći biti zajedno jer to im fali”, rekla je.

Kreće treća faza cijepljenja, u kojoj će se cijepiti radno aktivna populacija koja ostvaruje najviše kontakata. “Procjepljivanjem takvih članova populacije mi štitimo i one koji nisu mogli biti cijepljenji iz bilo kojih razloga ili one koji su cijepljeni, ali nisu razvili očekivani imunitet. Jučer sam čitala je li moguće da će Pfizer trebati treću dozu? Vjerojatno ćemo se trebati docjepljivati, nema razloga misliti da se nećemo”, rekla je Marija Bubaš i dodala da je cijepljenje jedan od ključnih alata borbe s epidemijom.

Istaknula je da se prikupljaju podaci radno aktivne populacije preko raznih ministarstava, a nakon toga će se ustanoviti prioritetne skupine zaposlenika. Smatra da se trebaju cijepiti svi koji mogu kako bi čim prije postigli željenu procijepljenost. “Prema izračunima koje sam radila mi možemo procijepiti 55 posto populacije do 1. srpnja, ali za takvo nešto moramo zasukati rukave”, poručila je.

Marija Bubaš najavila je i da sljedeći tjedan kreće i cijepljenje turističkih radnika. Dodala je kako će biti dovoljno cjepiva za sve. Što se tiče epidemioloških mjera, Bubaš je kazala da je svaki čovjek jedno malo žarište te stoga treba paziti na druženja i nositi maske. “Sve mjere pokazuju učinke nakon dva do tri tjedna, treba sačekati da se potezi Primorsko-goranske županije pokažu učinak. Vjerujem da će trenutne mjere ostati i dalje jer brojke nisu male, trend nam je u svim županijama blago u porastu”, rekla je.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a naglasila je da je teško predvidjeti što će se događati u sljedećim danima. “Tijekom epidemije smo vidjeli da nema naglih padova ni porasta, sve se događa u koracima od dva do tri tjedna”, zaključila je.

Komentiraj