Marija Bubaš: “Mjere su diskriminatorne samo oku površnog promatrača”

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj te epidemiološke mjere.

Komentirajući češće reinfekcije kod zaraze novim sojevima virusa, Bubaš ističe da još uvijek nema dovoljno činjenica o tome: “To je sve možda. Dok se ne utvrde činjenice, nema smisla širiti paniku. Konstantni oprez je potreban, on se održava kroz mjere.”

Pfizer je svoje isporuke smanjio, no do kraja ožujka Hrvatska bi trebala dobiti obećane doze: “Pfizer je nešto manje isporučio nego je obećano, ali su obećali da će do kraja trećeg mjeseca poslati inicijano obećanu dozu. Mislim da neće biti problema s procjepljivanjem, no zbog smanjene isporuke možda ne možemo očekivati da se ispune planovi iz prosinca”.

Dosad je, kaže, u Hrvatskoj dvije doze cjepiva primilo oko 50 tisuća ljudi, a jednu dozu oko 20 tisuća ljudi. “S onim što imamo, raspolažemo na najbolji mogući način”, rekla je.

Komentirajući gužve na Sljemenu Marija Bubaš kaže: “Ljudi su na otvorenom, na zraku. Poručila bih im da paze što rade. Kad su prije spusta ili nakon spusta, da se ne grupiraju nego pokušaju održati distancu i nositi maske, bez obzira što na zraku. Skijanje je naporna aktivnost, dolazi do porasta frekvencije disanja, pojačava se volumen udahnutog zraka, a onda se i jače širi aerosol koji potencijalno može biti zarazan. Pazite što radite i kad ste na otvorenom. Kako zabraniti ljudima da odu na Sljeme? Uvijek je tijekom epidemije izričaj bio takav da računamo na suradnju s građanima i da su sve mjere za njihovo zdravlje”, rekla je.

Upitana treba li zabraniti okupljanje skijašima, Bubaš pita – zašto? “Neka paze što rade. Bilo je i na Cmroku ljudi. Poruka je svima da čuvaju zdravlje”, rekla je.

Poruku s prosvjeda poduzetnik da su sadašnje mjere diskriminatorne, komentira: “Demokracija je dobra, ali je treba pametno eksploatirati. Dobro je reći što misliš, ali ne treba biti protivan u mjeri da potakne druge da prestanu štititi svoje zdravlje… To je diskriminatorno samo površnim promatračima. Zaboravljamo da smo znali biti u kafiću i piti kavu s nekim gdje si namjenski došao družiti se. Za razliku od toga, u pekaru dođeš, kupiš kavu i izađeš van. Ovo je period kad treba tražiti podlogu za zajedničko razmišljanje i zaključke, a da svoje djelovanje usmjerimo prema zajedničkom dobru”, zaključila je.

Komentiraj