Poznata kazališna glumica i pjevačica Marija Borić nije odoljela gastro užicima iz srca Zagorja.

I sama podrijetlom iz tog kraja zna koliko su ukusna i nutritivno vrijedna jela zagorske kuhinje. Glumica se odlučila za pripremu grofovskog odreska i na trenutak je zamijenila “daske koje život znače“, kuhačom, pokazavši svoje kulinarsko umijeće.

“Obožavam dvorska jela koja se pripremaju u Dvorcu Mihanović, a spravljena su prema posebnoj recepturi iz doba grofa Brigljevića. Sva su ta jela sačuvana i dodatno obogaćena malim tajnama chefa kuhinje Mirka Ljubića, koji ih ponekad sa mnom i podijeli“, rekla je Marija Borić.

Nakon grofovskog odreska, glumica se odlučila i za poznate zagorske štrukle. I sama je ostala zatečena činjenicom kako se na jelovniku nalaze štrukli spravljeni na čak četiri načina – u juhi, zapečeni u medenici, štrukli na više načina te kraljevski štrukli.

“Obožavam stara jela, iz kuhinje moje bake, a upravo takva jela možete naći u Dvorcu Mihanović. Uz ukusne osuvremenjene starinske zalogaje osjetit ćete svu draž i ljepotu njegove arhitekture“, rekla je Marija Borić.

Kako ne bi sve ostalo na zagorskim jelima, na jelovniku Dvorca Mihanović; osim tradicionalnih predjela, glavnih jela i deserata; nalaze se i internacionalna te vitalna jela koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata poput filea lososa na žaru posluženog na pjenici od graška i pečenim ploškama krumpira ili pak kuhano hrskavo povrće.

Grofovski odrezak Dvorca Mihanović
Sastojci:

4 teleća odreska
0,30 kg svježih narezanih šampinjona
svježe povrće (mrkva,celer, poriluk)

Uštipci od sira:

0,20 kg brašna
0,1 l ulja
0,3 l vode
0,06 kg sira trapista
1 jaje

Priprema:

Teleće odreske začinimo i prepećemo na žaru s obje strane. Šampinjone narežemo i pržimo na ulju. Kada tekućina ispari, začinimo ih i na kraju dodamo sitno nasjeckani list peršina te ako je potrebno, zagustimo sa sasvim malo brašna. Napravimo smjesu za palačinke u koju stavimo malo naribanog krumpira. Peku se malo malo deblje palačinke. Na jedan kraj palačinke stavimo odrezak te ga s drugim dijelom palačinke preklopimo i prelijemo umakom od šampinjona. Sa strane stavimo povrće koje smo prethodno izrezali na komade i kuhali dvije minute te uštipke od sira. Za priremu uštipaka potrebno nam je brašno, ulje, voda i sol. Sve to pomiješamo i kuhamo dok se ne pretvori u gustu smjesu. Nakon što smo smjesu ohladili dodamo jaje i naribani sir te ponovo pomiješamo i pečemo u dubokoj masnoći.

web.facebook.com/terme.tuhelj/
www.terme-tuhelj.hr/

Komentiraj