Marić: Zadužit ćemo se za dodatnih 9 milijardi kuna

Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar financija, Zdravko Marić gostujući u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija izrazio je zadovoljstvo što Europska komisija nije pokrenula korektivne mjere protiv Hrvatske.

“Puno toga smo napravili, odlučili smo prema Europskoj komisiji jasno komunicirati, ne tražimo vrijeme za prilagodbu. Nije sve u proračunu, učinili smo jednu stepenicu naprijed i poslali Europskoj komisiji svoje planove”, rekao je Marić.

Istaknuo je kako su svjesni da je javni dug jedan od osnovnih makroekonomskih rizika, posebno dinamika kojom raste.

“Cilj je s ovim proračunom i sa aktiviranjem državne imovine javni dug stabilizirati jer je on jedna od glavnih aplikacija koja utječe na kreditni rejting”, kaže Marić i dodaje kako je jedan od ciljeva u vrijeme mandata Hrvatsku vratiti u investicijski rejting.

Ministar Marić potvrdio je da je proračun gotov i da će sutra biti predstavljen na Vladi.

“Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi kuna, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde kuna. Upravo za taj iznos Hrvatska će se morati zadužiti. Vlada novo zaduživanje planira u travnju, i na inozemnom, ali i na hrvatskom financijskom tržištu”, rekao je ministar.

Govoreći o reformi u javnom sektoru, ministar Marić je rekao da je valorizacija rada jedan od glavnih postulata na kojem se ona treba temeljiti. Iznio je okvirni podatak da je svaki četvrti zaposleni u zemlji zaposlen u javnom sektoru.

“Cijela ta administracija ne bi smjela biti svrha sama sebi već treba biti u službi građana”, naglasio je ministar.

Komentiraj