Marić zadovoljan kreditnim rejtingom: Dokaz stabilnosti vladinih politika

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako je zadovoljan najnovijim izvješćem kreditne agencije Fitch koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-. Istaknuo je kako je najvažnije da je ovo dokazalo da agencija ima povjerenja u ”stabilnost i sposobnost Vlade da se nosi s ovom krizom”.

U izvješću Fitcha očekuje se pad BDP-a od 9 posto, a drastičniji pad usporili su dobri izvozni rezultati.

Ministar financija Zdravko Marić u subotu se obratio medijima kako bi se osvrnuo na izvješće. Ministar je zadovoljan što je Hrvatska zadržala svoj investicijski rejting i kaže kako je Vlada još i opreznija u svojim prognozama.

Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije.

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. Vlada RH predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a, piše Dnevnik.hr.

Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu

Komentiraj