Patrik Macek/PIXSELL

MARIĆ "Za jamstva brodogradilišta moramo platiti još 500 mil. kuna"

Ministar financija Zdravko Marić u četvtak je gostovao na N1 televiziji, gdje je kazao kako će za jamstva brodogradilištima trebati platiti još 500 milijuna kuna.
Marić je rekao da smo u prošloj godini od jamstava platitili 3,1 milijardu kuna, a kako je u međuvremenu došlo do otkazivanja još brodova do ljetne stanke očekuje da ćemo platiti još 400-500 milijuna kuna. “Ako ne dođe do realizacije broda jaružala taj iznos će još rasti, u najcrnjem scenariju 950 milijuna kuna”, rekao je i dodao kako se nada da će brod ipak biti završen. Nije htio ništa prejudicirati oko dolaska kineskog izaslanstva u brodogradilišta.
Pohvalio se da je Hrvatska zabilježila značajan napredak po pitanju reformi, kao dokaz tome vidi i da smo izašli iz procedure prekomjernog deficita i dizanje kreditnog rejtinga. Pitanje daljnjeg napretka je u segmentu pravosuđa, upravljanja društvima u državnom vlasništvu itd.
“Ja mislim da je stanje danas u odnosu na prije nekoliko godina na makroekonomskom području povoljnije. Zadovoljstvo je uvijek relativna kategorija, i ja bih volio da neke stvari idu brže i da budemo agresivniji. Znate da smo krenuli u poreznu reformu, bila je pozdravljena i od socijalnih partnera u nekim dijelovima”, rekao je ministar financija.
Ministar Marić je ustvrdio da tri godine za redom porezno rasterećuju građane i gospodarstvo te kazao kako su u tri godine smanjili troškove kamata za tri milijarde kuna.

Komentiraj