MARIĆ “Vlada ne može više pomoći Uljaniku”

HINA/ Daniel SPONZA

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je u Rovinju, odgovarajući na pitanja novinara oko situacije u Uljanik grupi, istaknuo da su pravila EU vrlo jasna i da Vlada nema puno manevarskog prostora.

Odgovarajući na upit novinara na marginama konferencije Zagrebačke burze i Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) pod nazivom “Izazov promjene”, Marić je rekao da za poduzetnike u poteškoćama i općenito za bilo kakav odnos države prema poduzetnicima postoji režim i zakonodavstvo Europske unije, koji su implementirani u Hrvatskoj.

“Tu su u pravila vrlo jasna i nemamo manevarskog prostora. Vlada je u jednom trenutku preuzela tu zadaću i obvezu te ispunila obećanje što se tiče isplate plaća za srpanj i kolovoz radnicima Uljanika. No, što se daljnjih koraka tiče, poprilično je sužen manevarski prostor”, rekao je Marić.

Dodao je da je sada na svim dionicima da se pronađe model koji će minimalizirati sve te štete.

“Moja je zadaća i odgovornost kao ministar financija u okviru svih tih rizika, dobrim dijelom materijaliziranih rizika, sada pronaći najbolji način. Smatram da trebamo očuvati i držati institut državnog jamstva i sve obveze sukladno preuzetim ugovorima i sve što tamo piše izvršavati”, naglasio je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da će državna jamstva dana pulskom Uljaniku neminovno imati efekt na javne financije, pri čemu se do kraja ove godine radi o iznosu od otprilike 2,5 milijarde kuna, a ukupni je dug po jamstvima 4,2 milijarde kuna.

Komentiraj