MARIĆ: “Vjerujem da će proračun biti na sjednici Vlade u četvrtak”

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu, gostujući u emisiji ‘A sada Vlada’ na Hrvatskom radiju, kako vjeruje da će proračun za 2020. godinu biti na sjednici Vlade u četvrtak, te najavio da će iznositi oko 140 milijardi kuna, a da su mirovine i plaće dvije stavke s najvećim rastom.

Upitan je li čuo da je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio da, ako novac za povećanje koeficijenata za plaće državnih i javnih službenika ne bude predviđen u proračunu, HNS-ovi ministri neće biti na sjednici Vlade, kazao je kako je čuo tu poruku, no da će vidjeti što će se sutra događati.

Rekao je da je u proračunu predviđeno dosta ulaganja u infrastrukturu, cestogradnju, izgradnju i opremanje novih bolnica, zdravstvo i druga područja. Također, naglasio je kako će državni proračun za sljedeću godinu biti oko 140 milijardi kuna.

Istaknuo je da prema nacrtu proračuna za 2020. dvije stavke bilježe najveći rast – mirovine i plaće. “Nije to ni nerazumljivo, jer su to ujedno i dvije stavke koje imaju najveću zastupljenost u proračunu: mirovine su ove godine na razini od oko 41 milijarde kuna, za iduću godinu planiramo dodatnih 1,7 milijardi kuna. S druge strane imamo efekt plaća, odnosno rast osnovice u tri navrata po dva posto”, rekao je Marić.

Komentiraj