MARIĆ: “Uvijek je netko nezadovoljan jer smatra da drugi ima više”

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako trenutačni sustav plaća u javnim službama, koji vrednuje radno mjesto, a ne rad, zajedno s promijenjenim uvjetima rada dovodi do toga da je uvijek netko nezadovoljan plaćom jer smatra da drugi ima više.

“Uvijek je netko nezadovoljan zato što netko drugi u sustavu ima više, ili on smatra da netko u sustavu ima više i da zaostaje, a onoga iza sebe uopće ne gleda”, kazao je Marić nakon sudjelovanja na poslovnom skupu  o ekonomskim politikama i očekivanjima za sljedeću godinu, koji se održao na temu “Proračun – kako zadovoljiti rastuće potrebe”.

Novinarima je rekao da sadašnji sustav plaća u javnom sektoru vrednuje radno mjesto, a ne rad, ali i da je promjena posla kroz godine u određenim službama stvorila pritisak da se njihove plaće redefiniraju.

Istaknuo je kako se u nekoliko navrata po različitim resorima događalo da su se plaće mijenjale jer se netko za nešto izborio, pa se onda svi referiraju na to, što je proizvelo složeni sustav, “šumu dodataka i materijalnih prava”.

Ponuda Vlade sindikatima u štrajku, najavio je Marić, javnosti će biti poznata nakon sastanka s predstavnicima sindikata u štrajku, čiji je početak zakazan u 16 sati.

Dodao je da uzrok nezadovoljstva učitelja i nastavnika, što su oni posljednjih tjedana izražavali štrajkom i prosvjedima, nije samo isključivo pitanje koeficijenata, već da tu ima i drugih stvari o kojima treba voditi konstruktivan razgovor.

Komentiraj