MARIĆ: U prvoj polovici travnja tek trećina lanjskih prihoda

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da je u prvoj polovici travnja državni proračun uprihodovao tek trećinu prihoda iz istog lanjskog razdoblja.

Očekuje da će svibanj i lipanj biti još izazovniji. „U Ministarstvu financija očekujemo da će takva dinamika još više doći pod znak izazova u svibnju i u lipnju“, kazao je Marić u Hrvatskom saboru gdje je predstavio Vladin prijedlog da se privremeno, na tri mjeseca, zastane sa ovrhama na sredstvima po računu fizičkih osoba.

Ministar je, govoreći o učincima krize izazvane epidemijom koronavirusa, naveo da je vrijednost fiskaliziranih računa u svim djelatnostima manja za 40 posto.

Odgovarajući na zastupničke upite, naveo da mjesečno za funkcioniranje države, dakle zdravstveni, mirovinski, sustav socijalne skrbi i mjere pomoći gospodarstvu, treba od 13 do 15 milijardi kuna.

Za iduća tri mjeseca možemo zaokružiti na 45 milijardi kuna, doda li se tome i preko 20 milijardi kuna dospijeća različitih obveza iz prijašnjih razdoblja, potreba za financiranjem je na razini od 65 od 70 milijardi kuna, naveo je.

Marić je zastupnike izvijestio da je Hrvatski zavod za zapošljavanje, vezano za  potporu za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplatu plaća radnicima, zaprimio 95 tisuća zahtjeva poduzetnika, te za 550 tisuća zaposlenika. Do sada je, kaže, isplaćeno za njih 439 tisuća u iznosu od 1, 4 milijarde kuna.

„Do sutra bi najvjerojatnije trebali završiti isplate koje se tiču ožujka, nakon toga kreće zaprimanje zahtjeva za travanj i po istoj dinamici, u prva dva tjedna svibnja bit će isplaćene potpore za travanj“, najavio je.

Ministar je naveo i kako je Porezna uprava zaprimila 102 tisuće zahtjeva za odgodu, potpuno ili djelomično oslobođenje i obročnu otplatu javnih davanja. Do sada je 85 posto zahtjeva odobreno, rekao je.

„Pomoć, odnosno pružena ruka države prema gospodarstvu pokazuje koliku smo razinu povjerenja dali poduzetnicima, realnom, privatnom sektoru, očekujemo da to povjerenje neće biti zloupotrebljeno“, rekao je.

Izrazio je nadu da će pomoć države biti iskorištena na jedni pravi način,  „a to je da samo solidarnošću i zajedništvom možemo pospješiti da Hrvatska kroz krizu prođe sa što manjim ožiljcima i da njen kraj dočeka što spremnija“.

Komentiraj